Основателят на Amazon.com Джеф Безос вече не е най-богатият човек на планетата. Не защото я напусна, макар и за кратко, с ракетата на Blue Origin, а заради разочароващите прогнози за растежа на компанията за е-търговия, пише Forbes.

В петък акциите на Amazon изгубиха 7,6 процента, с което богатството на Безос намаля с $13,9 млрд. за ден. Така начело на световната класация на изданието застава европеецът Бернар Арно.

Акциите на конгломерата му за луксозни стоки LVMH също поевтиняха с 1,4 процента, с което той "обедня" с $2,9 млрд. Но все пак Арно успя да приключи седмицата с богатство от $192,9 млрд. — или с $500 млн. пред Безос. Двамата си разменяха първата позиция в края на май и в началото на юни.

От началото на пандемията Арно забогатя с над $100 млрд., но поскъпването на акциите на LVMH спря през лятото. Арно притежава 47% от конгломерата, чиято пазарна капитализация надхвърля $400 млрд. Сред дъщерните ѝ компании са Louis Vuitton, Moët & Chandon, Christian Dior и Tiffany & Co.

Как най-богатият европеец Бернар Арно създава империята си и как харчи богатството си?

Как най-богатият европеец Бернар Арно създава империята си и как харчи богатството си?

В края на 80-те години той дава заявка, че целта му е да управлява най-голямата компания за луксозни стоки в света през следващото десетилетие

Въпреки че акциите изгубиха част от стойността си в петък, Amazon далеч не може да бъде описана като провал през второто тримесечие. Бизнесът генерира приходи от $113 млрд., 27% ръст спрямо същия период на миналата година. Чистата печалба за три месеца достига $7,8 млрд. Акционерите обаче се надяваха на още по-висок ръст, след като през първото тримесечие приходите се увеличиха с 44%.

В петък Amazon заяви още, че очаква приходите през третото тримесечие да бъдат между $106 млрд. и $112 млрд., под очакванията на анализаторите за $119 млрд.

Спадът се отрази и на Макензи Скот, бившата съпруга на Безос. Тя загуби $4,6 млрд. в петък и сега притежва $56 млрд., което я превръща в 22-рия най-богат човек в света.

Забравяйки за Безос и Скот за момент, най-големи са загубите в Китай, където акциите продължават да падат заради внезапното желание на Пекин да наложи регулации на технологичните гиганти. Главният директор на Tencent Пони Ма изгуби $4,7 млрд. и сега притежава $47,5 млрд.