Ръководителят на "Руския дом" в Централноафриканската република  (ЦАР) Дмитрий Сити управлява бизнеса на Евгений Пригожин след самолетната катастрофа на ръководителя на частната военна компания "Вагнер" край Твер, твърди Gazeta.Ru, позовавайки се на разследване на WSJ. Според публикацията Дмитрий Сити контролира "мрежа от подставени компании" за износ на злато и диаманти и медии, финансирани от "Варнер", но може да загуби влияние поради липса на "връзки".

Бизнесът на бившия шеф на частната военна компания Вагнер Евгений Пригожин, който загина при самолетна катастрофа в Централноафриканската република, се управлява от шефа на Руския дом в ЦАР Дмитрий Сити, пише американският вестник Wall Street Journal, позовавайки се на "повече от дузина" източници сред бойци на "Вагнер" и бизнес партньори на Пригожин.

Според публикацията Сити е ръководил предприятия на "Вагнер" в Африка през последните пет години.

По-специално, той контролира "мрежа от подставени компании", за които се твърди, че "Вагнер" е използвала "за износ на злато, диаманти, дървен материал и други суровини" от базата си в Централноафриканската република.

Освен това, според източници на WSJ, ръководителят на Руския дом контролира медиите, финансирани от "Вагнер". Вестникът не уточнява за кои точно медии става дума. Медийната група Патриот, собственост на Пригожин, която включваше РИА ФАН, прекрати дейността си след бунта на частна военна компания през юни 2023 г.

В същото време WSJ отбелязва, че не е известно колко дълго ръководителят на Руския дом ще запази влияние, тъй като той "няма връзки с Кремъл", а близостта му с бившия шеф на "Вагнер" повдига "въпроси относно неговия лоялност" сред новите лидери на групата.

Самият Сити не отговори на искането за коментар на изданието. Руските власти също не коментираха публикацията на вестника.

Какво се знае за Дмитрий Сити?

Руският културен център "Руски дом" отвори врати в столицата на Централноафриканската република Банги на 1 февруари 2022 г., а Сити беше назначен за негов директор. В същото време той пристигна в републиката през 2017 г., според WSJ, заедно с представители на частната военна компания по покана на президента Фаустин-Арканж Туадера.

Самият Сити в интервю за Pravda.ru каза, че първоначално е работил в ЦАР като преводач, а в началото на 2018 г. е бил включен в инициативната група за мирни преговори с лидерите на въоръжени групи.

Пригожин регистрира в Беларус компания за ... недвижими имоти

Пригожин регистрира в Беларус компания за ... недвижими имоти

С какво всъщност ще се занимава новата компания на основателя на "Вагнер"

Според WSJ няколко месеца след пристигането си в страната Сити регистрира първата компания на "Вагнер", Lobaye Invest, която получава разрешение да започне да добива злато и диаманти.

На 16 декември 2022 г. беше извършен опит за атентат над Сити - той беше откаран в болница в Банги след експлозията на анонимен колет, след което беше откаран за лечение в Москва. Посланикът на ЦАР в Москва Леон Додону-Пунагаза обвини Франция в участие в опита за убийство. Ръководителят на френското външно министерство Катрин Колона отхвърли обвиненията.

През април тази година Сити се върна на работа в Банги. Коментирайки случилото се в разговор с Pravda.ru, той каза, че е получавал заплахи, включително срещу живота на сина си.

"Те поискаха "Вагнер" да напусне страната и руснаците да отстъпят на французите", каза ръководителят на Руския дом.

Според WSJ Сити е видял Пригожин за последно няколко дни преди самолетната катастрофа: те са присъствали заедно на събитие в Руския дом в Централноафриканската република. "Трябва да продължим да работим и да не падаме духом. Надявам се, че всичко ще остане същото", каза той за перспективите на Русия в Африка, след като бизнес самолетът на ръководителя на частната военна компания се разби в Тверска област.

Наследството на Пригожин

В началото на септември 2023 г. беше образувано дело относно наследството на Евгений Пригожин, съобщава RTVI с позоваване на федералния регистър. Делото се води от нотариус Анатолий Акуленко от Нотариалната камара на Санкт Петербург.

Според канала на Telegram VChK-OGPU, в семейството на бизнесмена е възникнал конфликт относно наследството, тъй като според волята на Евгений Пригожин всички активи трябва да отидат при сина му Павел.

"Целият бизнес, всички фирми, цялото имущество, с изключение на няколко обекта, останали на дъщерите му, отиде при Павел. Той се обяви за наследник на Евгений Пригожин във всичко", каза източникът на канала.

Щетите, които Пригожин нанесе на руската икономика

Щетите, които Пригожин нанесе на руската икономика

Отражението на "метежа" на частната армия "Вагнер"

Също през септември изданието "Вестк", блокирано в Русия, позовавайки се на данни от ресурса "Контур.Фокус", съобщи, че Владимир Зленко е станал новият собственик на компанията Velada, която добива петрол в Сирия от 2020 г." в полза на Евгений Пригожин. Според съобщения в медиите до 2021 г. той е бил полицай и е получавал заплата от Министерството на вътрешните работи в Приморския район на Санкт Петербург.

Според Financial Times печалбата на Пригожин през четирите години, предшестващи началото на военната операция в Украйна, възлиза на 250 милиона долара, въпреки санкциите.