В света през 2019 година има 2153-ма души с богатство, надхвърлящо 1 милиард долара. Има държави, в които хората в тази категория са стотици. В други са под 10.

Но всяка отделна страна по света си има своя най-богат човек. Именно на тях е посветена новата инфографика на платформата HowMuch. В нея са посочени най-заможните хора в 73 държави по света, които разполагат със средно нетно богатство от 14,8 милиарда долара.

На първо място сред тях е основателят на онлайн гигантът Amazon Джеф Безос. Той притежава 149,7 милиарда долара или над 10 пъти повече от средното ниво на богатството на всички милиардери в тази група.

От всички тези 73-ма души едва 5 са жени. В това число влизат наследницата на холандската империя Heineken Чарлин Хайнекен и Мария Фернанда Аморим в Португалия.

Сред петимата най-заможни хора в света в отделните държави са освен Джеф Безос и Бернар Арно (89,3 милиарда долара, Франция), Амансио Ортега (63,7 милиарда долара, Испания), Карлос Слим (60 милиарда долара, Мексико) и Мукеш Амбани (52,9 милиарда долара, Индия).

Любопитно е да се отбележи, че в отделните континенти източника на богатство за най-заможните хора е различен. В Северна и Южна Америка милиардерите са натрупали своето състояние предимно в банковата и финансовата сфера.

В Европа повечето са наследници или основатели на емблематични марки, като Nutella, RedBull, LVMH, Zara и други. В Азия лидер е имотният сектор, а в Африка - добивът на суровини.

Снимка 429125

Източник: howmuch.com