Често пишем за легендарни инвеститори - милиардери, които диктуват правилата на борсовата игра. Но на Уолстрийт забогатяват и стават милионери не само "финансовите вълци" и професионалните играчи, а и съвсем обикновени хора.

Невероятен късмет, луди сделки и упорита работа: Предлагаме ви 12 невероятни истории за нестандартни милионери, разказани от rbc.ru.

Кърт Дегерман: таен милионер, който събираше празни консервени кутии

Историята на Кърт Дегерман изглежда като сюжет на лош филм за борсата, защото е невъзможно да се повярва в нея. Но това е абсолютно реално: да, шведският скитник прекара целия си живот в събиране на празни метални кутийки, инвестирайки получените пари в акции и злато - и в крайна сметка стана милионер. Клошарят спечели от борсата над 1,4 милиона долара. А богатството му беше тайна до смъртта му, след което роднините си спомниха за Дегерман и за него писаха всички вестници.

Роналд Рийд: портиер, бензинджия, милионер, филантроп

Американецът Роналд Рийд също води скромен живот: работи като портиер, зарежда коли на бензиностанции и беше помощник-работник в магазин. Освен това тайно залага на фондовата борса.

Американският портиер спечели 8 милиона долара на борсата. И ги завеща на градската болница болницата и библиотеката в гр. Дамерстон, щата Върмонт. Роналд умира през 2014 г. на 92 години.

Такаши Котегава: от отшелник до финансова знаменитост

Понякога чистият късмет играе решаваща роля - и всеки търговец може да мечтае за късмета, който някога се е усмихвал на японския отшелник Такаши Котегава .

Повечето истории за невероятно успешни търговци, които са преминали от без пари до огромни суми, са митове или поне силно украсени. Но случаят с японския търговец Такаши Котегава не е един от тях: през 2000-те той успя да превърне 1,6 милиона йени (13,6 хиляди долара) в 18 милиарда йени (153 милиона долара) за осем години, търгувайки на фондовата борса NASDAQ . Значителна част от капитала на Такаши се дължи не на финансовия му талант, а на чист късмет. Невероятно стечение на обстоятелствата му позволи да обърне нищожната сума до 20 милиона долара за 10 минути и го направи знаменитост.

На 8 декември 2005 г. става изключително сериозна грешка в инвестиционната банка Mizuho Securities: един служител обърка поръчките и в резултат, вместо да продаде една акция на цена от 610 ¥, офисът продаде 610 хиляди акции на цена от ¥ 1. Поръчката надвишава броя на предлаганите акции с 42 пъти.

Богатство изобщо не променя Котегава. Преди да си купи апартамент и на родителите си кола през 2008 г., най-скъпата му покупка била две конзоли на Nintendo Wii. Той не изпитва нужда да харчи пари - интересува се повече от гледане на телевизия и от видеоигри.

Луис Борселино: син на престъпник, който си проправи път до самия връх

Името Луис Борселино е познато на почти всички активни играчи на фондовия пазар. Той спечели репутация за отлични сделки по време на кризи - например, веднъж спечели 1,3 милиона долара за няколко минути и след това "повръща в тоалетната дълго време". Но не всеки знае за трудния му път към височините на Уолстрийт: баща му е бил истински гангстер в Чикаго, младият Луис е трябваше да участва в улични битки и той стана играч на борсата до голяма степен благодарение на случайността.

Анди Кригър: "Архи враг" на Нова Зеландия

Печеленето на пари от къси позиции не е лесно и рисковано, поради което успешните къси продавачи обикновено са опитни и супер професионални играчи. И ако такава операция му носи печалба от 300 милиона долара, като срива валутата на цяла държава и почти провокира международен скандал - тогава търговецът, направил тази сделка, автоматично се превръща в легенда. Точно това успява да направи Анди Кригер през 1987 г. - той залага мощно срещу новозеландския долар и удря джакпота. А сега той е заподозрян в създаването на биткойн.

Джеси Ливърмор: разочарованият фермер, превърнал се в "Голямата мечка"

Избягал от дома с 5 долара и спечелил милиони на борсата: историята на Джеси Ливърмор. Но най-известният играч на къси позиции все още не е Кригер, а Джеси Ливърмор - легендата на американския фондов пазар преди Голямата депресия. Баща му готвеше за него съдбата на фермер, но той не искаше да се занимава със земеделие през целия си живот и избяга от семейството си в голям град заради кариерата на търговец. Докато повечето от колегите му губеха много пари по време на кризи, Ливърмор спечели милиони - и спечели прякора "Голямата мечка".

Дейвид Черитон: бизнес ангелът, благодарение на който се роди Google

Намирането на нов Amazon , Facebook или Netflix още в началото на историята му е мечтата на всеки инвеститор. През 1998 г. професорът от Станфорд Дейвид Черитон успява - той е първият повярвал в проекта на Google и стана един от най-богатите хора в света. Но милиардите не са го разглезили: той все още преподава в университета, живее в малка къща, подстригва се сам и дори по няколко пъти използва торбичките с чай.

И Дейвид Черитон предпочита да инвестира пари в студентски стратъпи и проекти и да дарява на университети.

Братя Уинкълвос: загубиха Facebook, но спечелиха милиарди

Ако сте гледали филма "Социалната мрежа", тогава знаете за братята Тайлър и Камерън Уинкълвос , които са представили идеята за създаване на Facebook на Марк Зукърбърг и след това го съдят. Както знаете, те загубиха борбата за социалната мрежа - но е невъзможно да ги наречем губещи, тъй като братята компенсираха загубата си с лихвата в областта на криптовалутите. И станаха първите милиардери в света за сметка на биткойна.

Бил Екман: ​​"главният сноб на Уолстрийт"

Основателят на хедж фонда Pershing Square, Бил Екман, е истинск "лошо момче", което понякога не използва най-етичните методи. Колегите му просто го мразят заради арогантността и самочувствието му, наричат ​​го сноб и глупак, винаги са готови да усложнят живота му - но всичко това не пречи на Екман да прави милиарди на фондовия пазар в най-трудните времена.

Бил Екман се бори неуспешно с Herbalife, но спечели 2,6 милиарда долара от полици за застраховане на корпоративен дълг по време на пандемията от корпонавирус.

Дейв Портной: най-забавният инвеститор, който превръща търговията в шоу

Коронавирусът направи напълно неочакван човек суперзвезда на Уолстрийт. Шоуменът Дейв Портной продаде изгодно медийния си бизнес и залагаше на спорт за удоволствие, когато изведнъж загуби основното си забавление: почти всички спортни занимания станаха жертва на локдауна и нямаше на какво да се залага. Но Портной намери изход - да играе на фондовия пазар. И за да бъде по-забавно - той започна да излъчва сделки на живо, без да се колебае в изразяването си. Дейв признава, че не знае какво прави, но въпреки това прави милиони - и това е една от най-дивите и весели пазарни истории на годината.

Ричард Денис: Създател на "стратегия за костенурки" и велик учител

Но все пак, по-често успехът идва при трудолюбивите и гениите. Такъв е Ричард Денис: той напусна училище, за да търгува, премина през възходи и падения, не само постигна успех, но и научи много други да търгуват на борсата. Неговата уникална "стратегия за костенурки" направи и Денис, и последователите му милионери.

Ричард Денис успява да направи на борсата1 милион долара на 25 години.

Бил Уилямс: легендата на техническия анализ

Не по-малко известен е Бил Уилямс , "неуязвим търговец" и маестро на технически анализ. Ако разчитате не само на основни показатели при търговията на фондовата борса, тогава вероятно сте виждали показателите "Чудотворен осцилатор", "Зъби на алигатора", "Индекс на облекчение на пазара" - всички те са измислени от Уилямс. Бил Уилямс е влиятелна фигура в света на търговската психология и техническия анализ. Той стана известен през 90-те години на миналия век благодарение на книгата "Търговски хаос", а сега на много търговски етажи има индекси и показатели за неговото авторство.

Говорим за човека, за ексклузивното използване на чиято технология, както сам той твърди, Джордж Сорос един път му е предложил седемцифрена сума.