Коронавирусът, войната в Украйна и всичките икономически последици от тях направиха последните няколко години трудни за повечето хора. Повечето, но не всички. Периода от 2020 г. до днес очевидно е един от най-хубавите за петимата най-богати на планетата - състоянието им се е увеличило повече от два пъти, показва традиционния доклад на организацията Oxfam за неравенството, цитиран от CNN.

Илон Мъск (Tesla, SpaceX), Бернар Арно (LVMH), Джеф Безос (Amazon), Лари Елисън (Oracle) и Уорън Бъфет (Berkshire Hathaway) към момента разполагат с общо 869 милиарда долара - или 114% повече пари, отколкото в навечерието на пандемията. Ако тенденцията се запази, светът ще види първия си трилионер в рамките на десетилетие, пресмятат от Oxfam.

Как печатането на пари създава подоходно неравенство

Как печатането на пари създава подоходно неравенство

Това се наблюдава от пет десетилетия

Никой от четящите тази статия обаче няма да види свят без бедност - според организацията ще са нужни 230 години за постигането на този резултат при сегашните усилия. Не помага и фактът, че близо 5 млрд. души през последните години са обеднели като следствие от инфлацията, войните и климатичните промени.

Кой колко добави

  • Илон Мъск, който управлява няколко компании, включително Tesla и SpaceX, е големият печеливш през последните години. В края на ноември богатството му е нараснало до 245,5 млрд. долара, което е със 737% повече от март 2020 г., след отчитане на инфлацията.
  • Бернар Арно, ръководител на френския гигант за луксозни стоки LVMH и семейството му имат нетно състояние от 191,3 млрд. долара, което е със 111% повече.
  • Основателят на Amazon Джеф Безос е разполагал със състояние от 167,4 млрд. долара, което е увеличение с 24%.
  • Богатството на основателя на Oracle Лари Елисън е възлизало на 145,5 млрд. долара, което е увеличение със 107%.
  • Списъкът на петимата най-богати се допълва от главния изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет, чието нетно състояние е нараснало с 48% до 119,2 млрд. долара.
  • Като цяло, богатството на милиардерите е нараснало с 3,3 трилиона долара, или 34%, от 2020 г. насам, като според Oxfam състоянието им се е увеличило три пъти по-бързо от темпа на инфлация.
  • Американските милиардери, много от които извличат богатството си от собствения капитал на компаниите, които ръководят, са по-богати с 1,6 трилиона долара.

Все по-силните корпорации

Според Oxfam 148-те най-големи компании в света са спечелили близо 1,8 трлн. долара само в периода юни 2022 г. - юни 2023 г. Това е 52,5% повече от средното в периода 2018-2021 г.

Най-добре са се справили в петролния и газовия сектор, фармацията и финансовата индустрия.

Марк Бениоф: Капитализмът, който доведе до ужасяващо неравенство, трябва да бъде поправен

Марк Бениоф: Капитализмът, който доведе до ужасяващо неравенство, трябва да бъде поправен

Съоснователят на Salesforce призовава за налагане на по-високи данъци за богатите американци

От доклада става ясно, че най-богатите 1% от хората притежават 43% от финансовите активи по света. Най-лошо е разпределението в Азия (50%), Близкия Изток (48%) и Европа (47%).

Затова и Oxfam призовава правителствата по света да се намесят. Отбелязва се, че на някои места централната власт през последните месеци е приела законови промени именно в подкрепа на правата на работниците.