Предприемачът Марк Бениоф създава софтуерния лидер Salesforce през 1999 година. И в резултат на успеха на компанията днес 55-годишният американец е милиардер с общо богатство от 6,3 милиарда долара.

Въпреки че Бениоф е успял да се възползва от възможностите, които условията за правене на бизнес в САЩ са му дали, той обвинява капитализма за "ужасяващото неравенство" в страната.

"Трябва да призная, че капитализмът е бил нещо добро за мен. Но във формата, в която той е упражняват през последните десетилетия, свързана с манията за максимизиране на печалбите за акционерите, също така е довела до ужасяващо неравенство", казва той пред The New York Times.

Американският предприемач призовава за "нов капитализъм", който да включва редица промени заедно с въвеждането на по-високи данъци за богатите хора в САЩ.

"На национално ниво увеличаването на данъците на хората с високи доходи като мен ще помогне за генерирането на трилиони долари, които да бъдат насочени към отчайващо нуждаещите се от развитие сектори, като образование и здравеопазване, както и към борбата с климатичните промени", посочва Бениоф.

Съоснователят на Selesforce призовава лидерите на големите компании да бъдат по-внимателни за това какъв ефект има тяхното поведение върху обществото.

"На първо място бизнес лидерите трябва да имат по-широк поглед върху отговорността си и да гледат отвъд печалбата за акционерите", казва Бениоф и допълва, че за тях е също толкова важно да обърнат внимание на своите служители, на клиентите си и на обществото.