Преди години Сео Юн-джин се оказва принуден да взема пари от лихвари, за да даде начало на своя бизнес. Днес, благодарение на тези заеми, той е собственик на един от най-големите фармацевтични производители в Азия и вторият най-заможен човек в Южна Корея.

Предприемачът успя да си спечели тази престижна позиция, след като акциите на основаната от него Celltrion поскъпнаха значително през тази година, след като стана ясно, че работи по лекарства срещу коронавирус. В резултат нетното състояние на Юн-джин вече достига 10 милиарда долара, пише Bloomberg.

62-годишният бизнесмен е роден в бедно семейство, което изкарва прехраната си от продажбата на брикети от въглища. Като млад той работи като таксиметров шофьор, но успоредно с това започва да учи индустриално инженерство.

След завършване той става част от екипа на автомобилния производител Daewoo Motor, но губи работата си след Азиатската финансова криза. През 2000 година Сео Юн-джин с бивши колеги от компанията той основава фирмата Nexol, която по-късно се превръща в Celltrion.

Дружеството започва да работи по създаването на лекарства, но през 2004 година изпада в тежко финансово състояние заради провалени тестове на нова ваксина. Това принуждава основателят ѝ да търси свеж капитал, който намира под формата на заеми от лихвари.

Към днешна дата благодарение на подема във фармацевтичния сектор от началото на годината акциите на дружеството са нараснали със 75%. През последните години книжата са поскъпнали петкратно.

В резултат на това Сео Юн-джин вече е вторият най-богат човек в Южна Корея след председателя на Samsung Electronics Лий Кун-ий.