Бил Гейтс все още прави пари. "Не сме в защитна позиция, например най-вече в кеш, или нещо такова", казва основателят на Microsoft Corp. в интервю за Bloomberg. "Стратегията, която използваме, е да вложим над 60 процента в акции".

Тази стратегия помогна на Гейтс да добави нови $17 милиарда към богатството си през тази година. Така той притежава общо $106 милиарда и изостава само от Джеф Безос в класацията на милиардерите на изданието - въпреки че е дарил вече над $35 милиарда.

Към днешна дата около $60 милиарда от богатството на Гейтс е в акции, сочат данни на Bloomberg. Портфолиото му се управлява от Майкъл Ларсън.

Богатството му може да започне да намалява, ако политиците го чуят. "Съмнявам се САЩ отново да въведат данък богатство, но няма да съм против", казва той. "Най-близкото нещо, което имаме, са имотните данъци. И смятам, че трябва да се върнем до нивата от 55% от преди няколко десетилетия", смята Гейтс.

Неравенството се превръща в политическа бомба в САЩ, където най-богатите 0,1 процента от домакинствата контролират повече богатство, отколкото когато и да е от 1929 г. насам.

Гейтс остава позитивно настроен за американската и световна икономика, но изрази съмнение, че възвръщаемостта, на която сме свикнали, ще продължи. "Има причини да смятаме, че възвръщаемостта през следващото десетилетие ще бъде по-малко, отколкото е била през последните няколко", каза той.

Предстоят ли ни години с нулева възвръщаемост за инвеститорите?

Предстоят ли ни години с нулева възвръщаемост за инвеститорите?

Мрачна възможност