През следващите няколко години най-заможните хора ще продължат да забогатяват с бързи темпове. Супербогаташите в света със състояние от минимум 100 милиона долара са общо 60 000 души, които управляват общо активи за 22 трилиона долара. Това представлява 15% от общите активи в глобален мащаб.

Експертите от Boston Consulting Group изчисляват, че ако те продължат да забогатяват със среден годишен темп от 13%, както през изминалата година, в края на това десетилетие мултимилионерите в Китай ще управляват активи за 10,4 трилиона долара, а тези в САЩ - за 9,9 трилиона долара.

Към 2020 година американските супербогаташи притежават богатство на стойност от 5,8 трилиона долара, а китайските - 3,6 трилиона долара. Според прогнозата на експертите общото състояние на хората с над 100 милион долара в сметката ще се увеличи със съответно 2 и 2,9 трилиона долара за двете страни до 2025 година.

В процентно изражение обаче друга страна ще отчете най-голям ръст на активите на супербогаташите. Това е Германия, като според очакванията на Boston Consulting Group до 2025 година богатството на тези хора ще се удвои до 800 милиарда долара.

На второ място след европейската страна по този показател е Индия. Там, според прогнозата, супербогаташите ще увеличат активите си с над 83% до 1,1 трилиона долара.

Infographic: Where the Ultra Rich's Wealth is Set to Explode | Statista You will find more infographics at Statista