Все по-големите проблеми на Tesla вече сериозно удрят по джоба на нейния бос Илон Мъск. За по-малко от три години състоянието му се е стопило със 175 млрд. долара, като основен фактор за това е 66-процентовия срив на акциите на автомобилния производител, пише Insider.

През ноември 2021 г. Мъск беше на върха на класацията на Bloomberg за най-богатите хора в света със състояние от 340 млрд. щатски долара. През същата година акциите на Tesla струваха по 415 долара.

Tesla съкращава хиляди служители

Tesla съкращава хиляди служители

Доставките на компанията за първи път намаляват на годишна база

В момента те се предлагат за 142 долара - удар по пазарната капитализация на компанията, която някога беше 1,2 трилиона долара, а днес е под $450 млрд.

Мъск има 13% в Tesla, като този дял съставлява голяма част от богатството му. В резултат милиардерът днес е извън челната тройка на най-заможните - пред него са Бернар Арно от LVMH, Джеф Безос от Amazon и Марк Зукърбърг от Meta. Освен това Мъск е единственият от 11-те най-богати хора в света, чието нетно състояние е намаляло тази година.

Китайски производители на електромобили предлагат стимули за покупки, за да вземат клиентите на Tesla

Китайски производители на електромобили предлагат стимули за покупки, за да вземат клиентите на Tesla

В момента конкуренцията на китайския автомобилен пазар, който е и най-големият в света, е жестока

Проблемите на Tesla през последните месеци се дължат на бруталната конкуренция на ключовия китайски пазар, като освен това силните местни играчи като BYD вече атакуват позициите на американската компания и на други места по света. В същото време, извън Азия ентусиазмът по отношение на електромобилите намалява заради високите цени и скъпото банково финансиране.

Така Tesla се готви да съкрати 10% от служителите си, сваля цените и въпреки това доставките не са с нужното за продължаващ растеж темпо.