Френският магнат в търговията с луксозни стоки и най-богат европеец отново ексклузивния клуб на хората с над 100 милиарда долара. Обещаващите резултати за разработването на ваксина срещу коронавируса донесоха силен ръст на фондовите пазари по света, от което се възползва и неговия конгломерат LVMH.

Бернар Арно се присъедини към Джеф Безос, Бил Гейтс, Марк Зукърбърг и Илън Мъск в тази категория. Това е порвият път, през който общо петима души в света имат богатство, надхвърлящо 100 милиарда долара, показват данните на Bloomberg Billionaires Index. Като цяло петимата са успели да забогатеят с общо 68 милиарда долара само днес.

Въпреки че 2020 година се оказа много тежка в икономическо изражение, най-заможните хора в света забогатяват с бързи темпове. Така от януари насам топ 500 на милиардерите са добавили общо 1,2 трилиона долара към състоянието си.

В света вече има трима души с богатство над $100 милиарда

В света вече има трима души с богатство над $100 милиарда

Бернар Арно влезе в тази група, а нетното му състояние е равно 3% от икономиката на Франция

Само 2 години по-рано в света имаше един човек, който управляваше активи за над 100 милиарда долара и това беше основателят на Amazon Джеф Безос.

Извън този ексклузивен клуб, сред милиардерите, успели да забогатеят най-много, на първо място е испанският предприемач Амансио Ортега. Основателят на гиганта в модната индустрия Inditex е добавил 7,6 милиарда долара към нетното си състояние.

Епидемията струва на Бернар Арно $30 милиарда

Епидемията струва $30 милиарда на най-богатия европеец. Но той се готви да излезе от кризата

Френският магнат иска да завладее нови територии веднъж щом пазарът се върне към растеж

Не всички супербогаташи обаче са успели да се възползват от пика на фондовите пазари във вторник. Тези, за които кризата с коронавируса донесе повишено търсене за бизнеса им, сега се нареждат сред губещите.

Това важи в особено голяма степен за основателят и главен изпълнителен директор на платформата за видео срещи Zoom. Ерик Юан, който преди месеци забогатя с рекордно бързи темпове, сега отчита 20% на нетното си състояние. То е с 5,1 милиарда долара надолу, след като акциите на Zoom Video Communications поевтиняха.

Друг пример в тази посока е Джон Фоли. Основателят на компанията Peloton Interactive, която предлага фитнес програми за вкъщи, през тази година успя да се нареди сред милиардерите в света. Сега обаче той е изгубил 300 милиона долара само за ден.

Илън Мъск вече е четвърти по богатство в света, след като задмина Бернар Арно

Илън Мъск вече е четвърти по богатство в света, след като задмина най-заможният европеец

Последният ръст на акциите на Tesla е добавил $7,8 милиарда към нетното му състояние