Стойността на най-популярната интернет валута Bitcoin нарасна спрямо, долара след като разработчикът на онлайн игри Zynga обави, че ще започне да я приема като средство за разплащане.

По-рано днес на MTGox борсата  стойността на биткойните нарасна до 1030 долара след като през последните седмици се понижи рязко, до почти 420 долара, след като китайските власти забраниха употребата й, пише BBC.

Онлайн валутата достигна до 1 250 долара през ноември, което беше най-високата й котировка спрямо зелените пари.

През декември друг разработчик на приложения за мобилни телефони Ouya също обяви, че ще приема валутата, определена от бившия президент на ФЕД Алан Гринспан като спекулативна заради резките си изменения в цената.

В края на миналата година европейският банков регулатор European Banking Authority заяви, че съществува съществен риск от използването на валутата защото тя не е подкрепена от нито една централна банка по света и че потребителите не са защитени при евентуален срив в стойността на валутата или на платежните системи които осъществяват транзакциите.

Анонимната валута

Една от причините за растящата популярност на валутата е това, че този който я използва може да разчита на почти пълна анонимност при разплащането. Това е така тъй като системата на виртуалната валута не записва имената и реалните адреси на тези, които я притежават.

Това кара мнозина правозащитници и интернет експерти да надигнат глас срещу валутата с която всеки ден могат да се купуват най-различни стоки и услуги.

Към момента в обръщение са около 11 млн. единици от валутата, което прави пазарната и стойност на над 11 млрд. долара, като всеки ден в обращение влизат 3 600 нови биткойни