Документ за създаване на бюджетно-данъчен съюз на ЕС ще бъде подписан от 23 страни, а други три съобщиха, че засега нямат нужния мандат за такова решение, съобщи президентът на ЕС Херман Ван Ромпой, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Ван Ромпой не посочи кои шест страни извън еврозоната ще подпишат документа, но една от тях е България.

Засега само Великобритания е отхвърлила категорично възможността да утвърди този документ.

Страните от еврозоната изготвят ново основно споразумение по икономическата и финансова политика, което ще е готово до март 2012 г., заяви френският президент Никола Саркози.

ЕС се отказа да принуждава частните банки да участват във финансирането на програмите за стабилност на съюза. Това финансиране вече ще се осъществява от Международния валутен фонд, съобщи още Херман Ван Ромпой.

За тази цел страните от еврозоната обмислят да налеят в МВФ допълнителни 200 милиарда евро, които да се използват в подкрепа на проблемните страни от европейския валутен съюз.

От разпространеното по-късно прес съобщение на Европейската комисия става ясно, че страните по новия съюз трябва да потвърдят намерението си до 10 дни, а средствата ще бъдат предоставени на МВФ под формата на двустранни договори между централните банки на 23-те държави и фонда. В ранния следобед Ван Ромпой обяви, че всички държави от ЕС с изключение на Великобритания, потвърждвата участието си в новия фискален пакт.

Другите мерки, чрез които лидерите се надяват да убедят пазарите, че са в състояние да предотвратят разпространяването на кризата, са:

- Да бъде ускорено създаването на бъдещия спасителен фонд Европейски механизъм за стабилност (ESM) и той да започне работи до юли 2012 г.

- Средствата във фонда няма да надвишават 500 млрд. евро, но лидерите обявиха, че ще направят преоценка на адекватността на тази сума.

В съвместното изявление лидерите на ЕС изразяват надежда "за паралелни вноски от страна и на международната общност".

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги определи като много добър резултат за еврозоната взетите до момента решения на срещата на върха на ЕС в Брюксел. "Това е много добър резултат за еврозоната. Това е основа за бюджетен пакт с повече дисциплина в икономическите политики на страните членки", каза Драги.

Според германския канцлер Ангела Меркел, срещата на върха на ЕС е постигнала "добър резултат", който ще позволи да бъде върнато доверието в еврото. „Ние ще създадем бюджетен съюз за еврото, който ще бъде същевременно съюз на стабилността", посочи Меркел.

"Винаги съм казвала, че 17-те държави от еврозоната трябва да си възвърнат доверието и смятам, че с днешните решения това може и ще бъде постигнато".

Според проект за декларация националните бюджети на страните от новия съюз ще трябва да са по принцип балансирани и този принцип ще се счита за спазен ако годишният структурен дефицит не надхвърля 0,5% от номиналния БВП. Това правило трябва да се приложи в националното законодателство на конституционно или еквивалентно ниво и че за това ще следи Европейският съд.

Предвиждат се автоматични санкции за страни, чийто номинален дефицит надхвърля 3% от БВП, освен ако не се реши друго с квалифицирано мнозинство от 3/4.