В село Паркани, в белградската община Сопот, се намира идна малка винарна, наречена Janovi vinogradi. Нейните вина се произвеждат от обичайните сортове грозде за премиум вина Каберне Совиньон и Мерло. По-необичайното тук е наличието на един сорт Мускат Отонел, който идва от специален клон и който дава по-малка, но изключително качествена реколта.

Точно този сорт дава надежда на един малък местен бизнес да погледне на запад - към самата Тоскана и към още европейски пазари, пише сръбската eKapija.

Снимка 703612

Източник: iStock

Селекцията се допълва от Смедеревка, сорт от района на Белград, чрез който се създават леки летни цитрусови вина. Собственикът на избата - Боян Вукмирица, е избрал биологичното производство, така че в момента избата е в процес на преобразуване. Този период продължава три години и лозарят се задължава, съгласно договор със сертификации, да спазва предписаните принципи и практики на биологично производство, както и законовите разпоредби.

Страните в света, произвели най-много вино през 2024 година

Страните в света, произвели най-много вино през 2024 година

А кои са държавите с най-големи площи с лозя

В края на този период се придобива право за сертифициране и деклариране на био грозде, което е задължително условие за производство на декларирано био вино. Процесът на преминаване към биологично производство не е възможен, ако нямате знания и опит в областта на лозарството, консервирането и винопроизводството.

"За биологично производство можем да говорим само в контекста на устойчивостта в по-широк смисъл. От моя опит гроздето, добито от органично лозе, е предпоставка за получаване на вино с определени характеристики, които желая. Това беше логична стъпка, а не необходимост от създаване на допълнителна стойност за крайния продукт", посочва Вукмирица.

Той допълва, че при достатъчно грижи всички сортове могат да се отглеждат органично с помощта на препарати от списъка на разрешените за използване в биологичното производство. Въпреки това, новосъздадените сортове, получени чрез кръстосване на сортове Vinifera, които дават благородни вина, и други сортове от род Vitis, за които се смята, че осигуряват устойчивост на имунната система, може да са по-подходящ избор, защото изискват по-малко третирания, смята винарят.

Той е категоричен, че пазарът на органично вино е в постоянно развитие и че в момента представлява голяма пазарна ниша. Затова той "яхва вълната" и решава да стане производители на натурални, био и органични вина. А това му дава възможност да атакува западни пазари, в които винената култура е силно развита, включително самата Тоскана.

Производителят от Балканите споделя, че вече е в активни преговори с редица страни и е въпрос на време неговите вина да бъдат налични на много места в Европа. А от това лято ще предлага и вино турове в своята изба, очаквайки голям брой туристи от страната и чужбина.

Румъния е сред водещите световни производители на вино, но внася четири пъти повече, отколкото изнася

Румъния е сред водещите световни производители на вино, но внася четири пъти повече, отколкото изнася

Като основен проблем експерти сочат липсата на добра стратегия за популяризиране