Финансовият министър на Гърция - Венизелос днес отново потвърди, че Гърция може да активира "Колективната задължителна клауза" (т.н. CAC) за суаповата сделка с гръцкия дълг (т.е. принудително участие на частния сектор при тази сделка). Изглежда по този начин Венизелос се опитва да принуди да има по-голямо ниво на "доброволно" участие на частните кредитори на Атина в суаповата сделка по замяна/обезценка на гръцкия дълги притежаван от частните инвеститори и финансови институции.

Участниците на финансовите пазари остават обезпокоени относно суаповата сделка с гръцкия дълг и най-вече относно колко голям брой от частните сектор ще завят до 08.03.12г .вечерта своето "доброволно" участие в тази сделка. Ако техния брой не е достатъчен (над 67% интерес за участие в суаповата сделка, но под 90% и най-вече под 75% ?), това вероятно ще доведе до въвеждането на CAC принудителната клауза за участие, което пък ще доведе до т.н. кредитни събитие за Гърция. А това от своя страна ще трябва да доведе до разплащане по 5 годишните CDS на Гърция за нетни 3.2 млрд.$ и макар, че нетната сума е малко, пазарът на 5г. CDS на Гърция е за около 70 млрд.$. Така, че при евентуално стартиране на разплащанията по гръцките 5г. CDS, редица финансови фирми из цяла Европа може да се окажат в относително големи загуби (ако само някои от навързаните като "домино" закупени/продадени CDS не изпълни своя ангажимент по плащане на тези застраховки?).

Междувременно IIF (Института за международни финанси, който беше основен преговарят от страна на частния сектор по суаповата сделка с гръцкия дълг) каза, че  до сега 12 от ключови членове на IIF са подписали доброволното си участие в суаповата сделка с гръцкия дълг (големи банки, застрахователни компании и мениддъри на активи). Сред тези 12 ключово институции са големите банки на Германия, Франция и на Гърция, съобщиха от IIF, като се спрягат конкретните имена на: BNP Paribas , Deutsche Bank, National Bank of Greece , Allianz и Greylock Capital Management.