В Министерството на финансите приключи кампанията за провеждане на студентските практики.

Тази инициатива цели, от една страна, запознаване на студентите с работата на администрацията, с дейността и функциите на министерството и неговите звена, а от друга страна, предоставяне на възможност за прилагане на практика на придобитите по време на обучението знания и умения на стажантите при изпълнението на реални задачи във финансовата сфера.

По време на стажа студентите развиват практическите си и аналитични умения за работа в конкурентна среда.

Студентските практики се провеждат ежегодно, като през настоящата година на стаж в дирекции „Държавни разходи", „Европейска интеграция и мониторинг", „Външни финанси", „Бюджет", „Финанси на реалния сектор", „Национален фонд", „Държавно юрисконсултство", „Одит на средствата от ЕС", „Данъчна политика", „Държавен дълг и финансови пазари", „Държавно съкровище", „Управление на средствата от ЕС" преминаха 23 студенти, кандидатствали и одобрени по специален ред.

Петнадесет от тях учат в български висши училища, а осем учат във Франция, Швеция, Италия, Великобритания, САЩ и Русия. Всички получиха удостоверение за успешно проведен стаж в министерството.

„От първия до последния ден аз бях добре посрещната от екипа в министерството", споделя Вилияна Новоселска, студент редовно обучение в Американски международен университет в Лондон „Ричмънд".

"Месецът на моето стажуване в МФ е незабравим опит в университетската ми кариера", пише тя в статия поместена в „Finance Society Newsletter", вече в качеството си на заместник програмен директор на финансовия отдел в университета Ричмънд.

Едномесечен стаж в Министерство на финансите преминаха и студентите, спечелили националния конкурс за есе на тема: "Предизвикателствата пред България за ефективно усвояване на средствата от Структурните и Кохезионния фондове".

Те имаха възможността да работят по конкретни задачи в дирекции по техен избор.