През 2014 г. ще продължим да насърчаваме икономическия растеж. Това е ключово. Без да възстановим икономиката си, не можем да решим нито една друга задача, заяви министър-председателят Пламен Орешарски в интервюто си за „Годината" по Дарик радио.

Премиерът изрази оптимизма си за цялостната обществено икономическа обстановка в страната. „Резултатите, които ще дойдат следващата година, ще бъдат далеч по-позитивни", отбеляза министър-председателят и добави, че очаква хората да оценят позитивните тенденции в страната. Премиерът подчерта, че правителството има определена програма и фокусът е именно върху нея. „Засега изпълнението по основните задачи върви съобразно графиците", изтъкна Орешарски. Според него отминалите шест месеца са добър начален критерий, за да се даде една много бора оценка на целия кабинет. „Важно е отборът да играе добре", коментира премиерът Орешарски по отношение на министрите.

За европейските средства министър-председателят посочи, че 26% от всички фондове по кохезионните политики са били усвоени в средата на тази година. „Към днешна дата са 42%. Сами направете извода как се справяме в последните месеци", отбеляза премиерът Орешарски. Попитан защо България няма да вземе от европейските пари толкова, колкото се беше съгласил да даде Брюксел, той обясни, че има както обективни, така и субективни причини. Обективната причина е, че това е първият за България програмен период в ЕС. От друга страна могат да се открият и субективни грешки - както в централната, така и в местната власт.

„Правим всички усилия да се минимизират загубите. Въпреки че в предишния мандат една от опорните точки на управлението беше колко добре се справят с еврофондовете, неколкократно съм подчертавал, че от страна, която беше на средни места през 2009г. се оказахме на предпоследното място" напомни министър-председателят.

„За разлика от България, вчера Стандарт енд Пуърс намали рейтинга на ЕС с цяла единица. Намалението на перспективата е далеч по- незначително отколкото оценката за целия ЕС", каза още премиерът. Той подчерта, че Стандарт енд Пуърс запази рейтинга на България,а промени само перспективата. Министър-председателят Орешарски отбеляза, че сред факторите, на които се основава позицията на анализаторите са неясните перспективи за растеж в периода 2010 г. - 2012 г. и политическата нестабилност. „От политическата нестабилност съм убеден, че ще излезем следващата година, но не можем да променим историята, върху която се основават част от оценките", коментира премиерът Орешарски.

По отношение на плановете на ДКЕВР за поредно падане на цента на тока министър-председателят заяви: „Запознат съм с аргументите и в много голяма степен ги одобрявам. Високите цени в отсъствие на адекватно потребителско търсене и възможности да се понесат тези цени по-скоро намаляват приходите, а не ги увеличават. Разчитам, че с по-рязкото намаляване на нощната енергия, това ще доведе до същите приходи или до по- високи приходи в НЕК".

На въпрос за ранното пенсиониране премиерът отбеляза, че от една страна това би отворило по-бърз път на младите хора за влизане в професиите. „Има логика при тази висока младежка безработица да не се увеличава пенсионната възраст и да се пенсионират по-рано хора при тяхно желание. Другата логика обаче също е много сериозна и по-скоро подкрепям нея - че ранното пенсиониране ще доведе до повече проблеми в пенсионната система в средносрочен и дългосрочен план". Каза министър-председателят.

Попитан дали подкрепя спирането на увеличението на възрастта за пенсиониране, премиерът отговори: „Като временна мярка - да, докато се обмисли нов механизъм за стабилизиране на пенсионната система. Пенсионните системи са дългосрочен проблем в целия ЕС. В този сектор трябва да се стремим към по- голяма устойчивост". Министър-председателят Орешарски напомни също така, че усилването на социалните програми беше заявено още в програмните намерения, когато се избираше кабинетът.

„Предприехме мерки, така че в момента контролът върху цялостния миграционен поток е значително по- добър", отбеляза премиерът. Той напомни, че от 1 януари председател на Съвета на ЕС ще е Гърция. „Това е благоприятно за нас, защото Гърция е фронтова държава и е сред първите, които поемат бежанци. Имаме до голяма степен общи гледни точки. След Гърция ще бъде Италия, която е също фронтова държава", подчерта премиерът и добави: „Ще настояваме за по-голяма солидарност при разпределяне на тежестите".

Във връзка със ситуацията в Украйна министър-председателят изтъкна: „Вярваме в европейската перспектива на Украйна и се надявам украинският народ да намери най-благоприятното за себе си решение. Оставам с впечатление, че и пред властите в Украйна стои въпросът не дали, а кога. Дано е така".

По отношение на банковия съюз министър-председателят заяви, че към момента повечето аспекти за влизане в него са минусови, тъй като ангажиментите, които се поемат, не са съразмерни на ползите. „Преди страната ни да бъде в Еврозоната, ние нямаме достъп до рефинансирането от Европейската централна банка", обясни  Орешарски. Попитан кога хората ще започнат да пазаруват с евро в България той отговори: „Когато покрием в достатъчно надеждна степен не толкова формалните критерии, а постигнем по- висока степен на сближаване. Не трябва да бързаме в този процес".

Във връзка с предстоящите догодина европейски избори министър-председателят заяви, че те ще покажат структурата на обществените нагласи. „Гледах справка за обществената подкрепа за кабинетите на 28-те страни и правителството ни не стои чак толкова лошо, колкото изглежда вътре в страната. Има доста страни с по- ниска подкрепа. Което означава, че има сложни процеси на самия континент, а може би и в глобален аспект", добави премиерът.

За протестите министър-председателят каза, че те са свидетелство най- вече за това, че след последните четири години, обществото постепенно се освобождава от страха, започва да усеща с много по- голяма чувствителност всички процеси. „Уважавам протестите, когато обаче са формулирани искания. Отрицанието буди повече недоумение", коментира премиерът Орешарски. Според него по- сериозни въпроси могат да бъдат поставени за начина на управление през последните четири години.