Българската телекомуникационна компания (БТК) започва процес по улесняване на междуселищното и международното избиране в община Павликени, съобщиха от пресцентъра на българския телеком.

Промяната в кодовете на населените места, към телефонната централа в Павликени, ще започне на 18 септември 2006 г. и ще продължи до началото на месец октомври.

Процесът е част от цялостната политика на БТК за подобряване на качеството на междуселищните разговори чрез предоставяне на по-лесен достъп до националната и международната мрежа.

След промяната абонатите от община Павликени ще използват телефонните кодове за национално избиране, като префикс „9" се заменя с „0". Националният код на град Павликени за междуселищно телефонно избиране ще е „0610" вместо „96131". За международно телефонно избиране абонатите към централа Павликени ще използват префикс „00" пред кода на съответната държава.

След промяната значително ще бъде улеснено избирането на съкратените номера на БТК. До момента жителите на общините избират номерата след възловия код - например за телефонни справки 94131 144. След промяната достъпът ще става по следния начин - 0 144.