Административен съд София-град отмени решение, издадено от главния секретар на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Тамер Бейсимов, с което на Национално движение "Екогласност" е отказан достъп до Протокола от заседанието на Националния съвет по биологично разнообразие, съобщиха еколозите.

Заседанието беше проведено на 25 октомври 2007 г., когато с два гласа не беше включена буферната зона на Рила в "Натура 2000".

В мотивите си съдът определя, че исканият протокол представлява „информация за околната среда" и не попада в ограниченията от Закона за опазване на околната среда.

Поисканата информация е свързана с обществения живот в България и дава възможност за съставяне на мнение на гражданите за дейността на МОСВ, респективно на Националния съвет, които са задължени да осигурят достъп до обществената информация, която създават и съхраняват, категоричен е съдът.

С това решение МОСВ се задължава в 14-дневен срок от влизане в сила на решението да предостави искания документ.

Петър Пенчев - зам.-председател на НД „Екогласност", заяви готовността на екоорганизацията веднага да изпрати този протокол до ЕК, която очаква от България данни защо тази зона и при второто разглеждане не е включена в "Натура 2000".

С постигнатата чрез българския съд прозрачност, природозащитниците очакват да се спаси буферната зона на Националния парк "Рила" от започналото бетониране.