Експертна група от МВР под ръководството на зам.- министър Бойко Коцев и главния секретар главен комисар Илиев е изготвила програма за изпълнение на задълженията на България, която вече е предложена на вниманието на експерти от ЕС, съобщиха от МВР.

За обезпечаване на сигурността са предоставени 239 млн. евро, от които 120 млн. за нуждите на МВР, а другите са предоставени на Министерство на финансите и Министерство на външните работи.

С тези средства ще бъде гарантирана дейността на агенция „Митници", ще се укрепи сигурността на външните граници, заяви днес в Плевен министърът на вътрешните работи Румен Петков.

Основната цел е противодействие на съвременните заплахи - тероризъм, наркоразпространение, трафик на хора.

В подкрепата на европейското разбиране за споделена отговорност Европейският съюз предоставя тази сума, която ще бъде инвестирана в следващите две години, уточнява министърът.

Ще бъде закупено техническо оборудване,  необходимо за гарантиране на надеждността на охраната по границите. Планирано е осигуряване на широк спектър от техника, апаратура, моторни превозни средства  и др.: системи за нощно виждане, мобилни лаборатории за проверка на документи за самоличност, мобилни полицейски куфарчета, оборудвани за проверки, автомобили с висока проходимост, различни по тонаж кораби, хеликоптери.

Предстои да бъде разширена цифровата комуникационни система „Тетра", базата за контрол и наблюдение на българо-турската граница, ще бъдат оптимизирани компютърните системи за присъединяване към Шенгенската компютърна мрежа.

В конкретни параметри предстои купуването на: 380 леки автомобила, от които 180 високопроходими, за Черноморската граница - 6 кораба, от които два  200- тонни, два - 50 тонни и два 20 тонни; за река Дунав - общо 6 малки кораба, 4 хеликоптера, от които 3 малки и един среден тип; 8 мобилни лаборатории, 21 цифрови камери; 5 мобилни системи за издирване, 6 специализирани автомобила, 15 специализирани автомобила за аудиоконтрол и много други.