Има конкретно заявен интерес към преотстъпването на концесията на "Софийска вода". Това каза пр френският посланик у нас Етиен дьо Понсен, който присъства на откриването на семинар с тема "Френският опит в публично-частното партньорство във водния сектор", предаде БТА. По този начин дипломатът потвърди информацията, че се водят превоговри между френски компнии и английския собственик на софийското ВиК Юнайтед ютилитиз.

По информация на пресата конкретен интерес към дружеството е проявен от френските "Сюез Лионе дез'о" и "Веолия".

Припомняме, че през 200 г. "Софийска вода" получи 25-годишна концесия върху софийската ВиК мрежа. Столична община все още притежава 22.9% от дружеството.

Информацията потвърди и Иван Иванов - изпълнителен директор на "Софийска вода". По думите му, за разлика от друг път, сега се очаква да бъдат направени конкретни финансови предложения от компаниите, проявили интерес, сред които има и френски.

Това е логично, тъй като френските компании са едни от лидерите във водния сектор, предполагам, че те ще се опитат да включат в концесията на "Софийска вода", ако има сделка, коментира Иванов. Като част от оперативното ръководство съм доволен, че има интерес към "Софийска вода", това означава, че дружеството се развива добре, добави той.

Ако се случи сделка, не би трябвало да се променя политиката на компанията, защото е доказано през последните две-три години, че това, което правим, се възприема добре и от клиентите, и от държавата, каза Иванов. Той изрази очакване, ако се случат промени в акционерния капитал, те да не водят до драстични промени в начина на управление на дружеството.

Цената на водата не би трябвало да се влияе от тази сделка, ние имаме петгодишен бизнес план, който приключва в края на 2013 г. и предопределя какви са очакваните инвестиции и срещу какви цени, каза Иванов в отговор на въпрос. Не е тайна, че очакваме от всеки 1 януари цените да се повишават, но конкретно това зависи от регулатора, отбеляза изпълнителният директор на "Софийска вода".

През тази година "Софийска вода" ще инвестира 50 млн. лева, основно в канализация и подмяна на водопроводи и мероприятия за намаляване на загубите. Миналата година инвестираните средства са 52 млн. лева Заложените средства до края на 2013 г., за целия петгодишен период, са 240 млн. лева.

Това е много на фона на останалите инвестиции във водния сектор в България, но се оказва недостатъчно, за да постигнем всички цели, които си поставяме ние и са поставени от регулатора, коментира Иванов. По думите му за следващия петгодишен бизнес план трябва да се мисли отсега и да се знае, че ще трябват много повече инвестиции.

Нашата цел е да убедим регулатора и отговорните институции, че трябва да положим повече усилия за привличане на европейски средства за изграждане на канализация, а инвестиците на "Софийска вода" и останалите оператори да влизат в подмяна на водопроводи, каза още Иванов.