Износът на ФРГ през 2006 отново постави световен рекорд. Икономиката на Германия не е била толкова силна от легендарната икономическа 2000 година, като за това до голяма степен е допринесъл именно износът. Но Die Welt напомня, че прогнозата за 2007 не е толкова блестяща, а и в скоро време „шампионската титла" ще отиде в Азия.

За четвърти пореден път Германия е на първо място в света по износ. Изнесени са стоки на стойност € 893,6 млрд., или ръст с 13.7% спрямо предходната година.Номер две в света са САЩ, пред амбициозната икономика на Китай на третото място.

Рекордно за Германия е и външнотърговското салдо - съотношението между внос и износ. Вносът се е покачил с 16,5% и е достигнал € 731,7 млрд. През декември износът е позагубил импулс. Експертите считат все пак, че и през 2007 бизнесът ще върви добре, макар и не като през 2006.

Като цяло годината е била много добра за немските износители, казва специалист в UniCredit. Търговският баланс е регистрирал рекордно положително салдо от € 161,9 млрд. За предходната година салдото е било € 158,2 млрд. Чистата печалба за Германия е над € 100 млрд., близо 10 млрд. повече от 2005та.

Анализатор на Goldman Sachs твърди, че добрите резултати се дължат на съчетанието на два фактора: силен глобален ръст и повишаване конкурентноспособността на немските предприятия. Освен това предлаганият от германците продуктов микс е паснал на търсенето в световен мащаб.

Преди всичко увеличение на износа е имало в страните извън ЕС: износът в трети страни се е качил със 17.3% до € 337,6 млрд. Наистина, най-голямата част от изнасяните германски стоки е отивала за страните от ЕС: € 556,1 млрд, или 11.5% повече от предходната година.

През тази година обаче очакванията са по-скромни постижения: световната икономика отслабва, разменният курс на валутите не е толкова благоприятен. На всичкото отгоре се очаква по-голям внос за увеличаващото се търсене в страната, което ще доведе до спад на приноса на външната търговия за националната икономика.

Износът през декември е бил € 73,5 млрд., 10.3% над нивото на този месец пред предходната година. В сравнение с ноември се регистрира спад с 2%. Търговският баланс е регистрирал излишък от € 10.8 млрд.

И накрая прогнозите: в понеделник Федералната агенция за външна икономика (Bfai) напомни, че още през 2008 Китай може да излезе начело като световен износител. През 2007 Китай ще измести САЩ от второто място, а през 2008 Китай ще изнася 1,4 трилиона, а ФРГ 1,3 трилиона. Това все пак не изненадва неприятно германските икономисти: Китай има 15 пъти повече жители от Германия.