Монитор: Влагаме 501 млн. лв. във второкласни шосета след 2014 г.

Над 501 милиона лева са договорени по Оперативната програма "Регионално развитие" (ОПРР) за ремонти на второкласни и третокласни пътища в страната, съобщи вчера във Варна Генчо Георгиев, главен експерт в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). По думите му с парите ще бъдат оправени различни участъци с обща дължина над 900 км. Георгиев уточни, че вече е приключила рехабилитацията на 639 км.

В момента тече ремонтът на други 268 км

Според експерта до края на годината могат да бъдат сключени още около 15 договора за обновяване на второ- и третокласни пътища по тази оперативна програма.

Междувременно министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева съобщи вчера в сутрешния блок на ТВ7, че 35% от републиканските пътища са в много тежко състояние. „В тях не е инвестирано", уточни тя. „Необходимо е да се направи спешна програма и да видим къде са най- наложителни мерките за рехабилитация. Поискала съм от АПИ тя да бъде изработена до края на септември.

В момента рехабилитираме около 1100 км но това е недостатъчно в общия обем от 20 000 км републикански пътища", каза Терзиева.

Още от статията във в. Монитор

Сега: Издадени са 28 лиценза за цифрова телевизия

Общо 28 цифрови лиценза са издадени на различни телевизионни програми и те имат право на разпространение в цифровия ефир. Това съобщи председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов на пресконференция в Пловдив вчера. Все още не се знае кога всички тези 28 програми ще се излъчват, защото те първо трябва да се договорят за цени с т.нар. мултиплекси, на които телевизиите плащат за разпространението. Първоначално от ноември, когато аналоговата телевизия трябва да спре, ще има свободен достъп до 9 канала, сред които са Би Ти Ви, Нова, ТВ7, News7, Bulgaria On Air и програмите на БНТ.

Според председателя на СЕМ политическият контекст у нас се е отразил и на цифровизацията, и на избора на генералните директори на БНТ и БНР. Техният подбор е трябвало да бъде съобразен с факта, че цифровизацията е предпоставка за постепенното въвеждане на нови допълнителни услуги. Лозанов съобщи, че са обсъждани идеи за нов спортен, културен или детски канал на националната телевизия. С цифровата тв ще са достъпни и интерактивни функции като полиекрана, на който зрителят може да гледа какво се предава едновременно по няколко канала.

Още от статията във в. Сега

24 часа: 7,5 млн. евро струва най-скъпата къща в България

Около 7,5 млн. евро струва най-скъпият имот, който се предлага в България, показа справка в офертите на агенциите за луксозни имоти.

Това е имение до София, в полите на Витоша с парк от 8000 кв. м и къща от 1440 кв. м. Тя е на 3 нива, обзаведена е с модерни мебели, има изглед към планината и към столицата. Според неофициална информация е на пазара от близо 4 г., но нямало твърда оферта за нея.

Брокерите не казват кой е собственик, но описанието съвпада с къщата на бившия банкер и финансист Атанас Тилев, който не живее в България.

Още от статията във в. 24 часа

Капитал: Забраната за цигарените гилзи отпада

Ако изобщо някога сте се съмнявали, че законите се правят не за хората, а според хората (в повечето случаи - според бизнеса им), вече нямате основания за раздвоение. Доказва го поредицата промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, която ще продължи и тази есен: даден продукт може да е забранен или пък да е разрешен - зависи кой го произвежда. С поредните корекции в ресорния закон Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) предлага да се отмени забраната за производство и продажба на цигарени гилзи, която беше въведена миналото лято. Всъщност единствената разлика в ситуацията на пазара оттогава досега е, че най-голямото предприятие за такива заготовки вече е купено от собствениците на "Булгартабак" - групата около Цветан Василев, Делян Пеевски и притежателите на "Винпром Пещера", а преди беше на кръга около акционерите на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчийски.

Още от статията във в. Капитал

Труд: По пътя на виното вместо в "тапа" на "Тракия"

Знаете ли, че в село Виноградец има Галерия на виното. Или, че в Карабунар може да си купите хубаво и евтино бяло вино и ракия. Сега е моментът да го научите, вместо да си тровите нервите в убийствени задръствания, каквито се очакват този уикенд на магистрала "Тракия".

От седмица се извършва голям ремонт на виадукта "Вършилата" на 61-ви километър и на моста на 67-и километър от аутобана. Заради строително-монтажните работи през миналия уикенд се образува огромна "тапа", тъй като движението е двупосочно в едното платно. Агенция "Пътна инфраструктура" препоръча на шофьорите алтернативен маршрут. А той май ще е задължителен при очакващото се голямо завръщане в края на отпускарския сезон през тази събота и неделя.

Още от статията във в. Труд

Стандарт: Плащат директно на малките фирми

Малките фирми, които са подизпълнители на обществени поръчки, ще могат да получават парите си директно от държавата. Това е една от промените в Закона за обществените поръчки, който бяха приети на вносител от Министерски съвет. Но тъй като 2-3 въпроса остават да се решат, до окончателно решение на министрите не се е стигнало, уточни вицепремиерът Даниела Бобева. Сега много подизпълнители не могат да получат парите си от фирмите, спечелили поръчката. Затова те ще може да получават парите си директно от възложителите. Освен това при обществени поръчки за строителство на стойност над европейските прагове възложителите ще са длъжни да изискват участие на подизпълнители за не по-малко от 30% и не повече от 70% от поръчката

Още от статията във в. Стандарт