Китай предприе мерки срещу нелицензираните продажби на храни като планира да подобри качеството на хиляди хранителни продукти до края на годината, съобщиха от International Harold Tribune.

Директорът на Националната търговска камара поясни, че мерките са в резултат на обстойните инспекции през юли, когато експерти разкриха и санкционираха 9098 продавачи и производители на храни без лиценз. Той не поясни какво е увеличението на нарушителите на годишна база, но е напълно ясно, че действията на правителството са провокирани от проблемите на Китай свързани с контрола върху ендемичните хранителни продукти.

Беше оповестено че крутите мерки са част от 4-месечна кампания, която страната предприема, за да повиши качеството на храните. Тя обаче не обхваща храните за износ, а само тези предназначени за  вътрешния пазар.

Повечето от проблемите в сектора са свързани с дългите и съмнителни снабдителни вериги. Именно поради това до края на годината всички зарзаватчийници, магазини за полуфабрикати и крайпътни звена ще трябва да изготвят база данни, където да съхраняват фактури и други документи, показващи произхода на храната. До края на годината ще бъдат внесени поправки в 3395 хранителни стандарта. Без да навлиза в подробности директорът на камарата уточни, че всички хранителни продукти ще трябва да отговарят на международните стандарти.

След последните 6 месеца, през които бяха  открити токсини в широк спектър от китайски продукти (от храна за домашни любимци до детски играчки), на стоките Мade in China се гледа под лупа.

Пекин следи отблизо за пестициди зеленчуците като по последни данни износът на чесън и джинджифил е силно ограничен.

Според собственици на компаниите износители губещи са не само те, но и вносителите, тъй като вносният китайски чесън в САЩ е много по-евтин отколкото този култивиран в страната.