Най-големия производител на стомана в света Arcelor Mittal за първата година след сливането си закономерно регистрира по-голям оборот и по-малка печалба. Съобщението е от централата на концерна в Люксембург и е цитирано от dpa.

Оборотът за миналата година се е увеличил с 9.4% достигайки € 70,5 млрд. Резултатът преди данъци, такси и амортизации се е повишил с 1,15% на €12,16 млрд. Печалбата на концерна е намаляла с 4,4% и сега е на ниво € 6,4 млрд. Доставките на стомана са се увеличили от 103 на 110,5 милиона тона.

Сравненията се дават само про форма, защото до миналата година двете предприятия са работили независимо едно от друго. Официалното сливане ще приключи през лятото на тази година.

Американското министерство на правосъдието междувременно във вторник разпореди на компанията Mittal Steel да се освободи от най-големия в САЩ завод за стомана Sparrows Point, разположен в близост до Балтимор.

Решението идва в следствие на поглъщането на Arcelor от страна на Mittal за 33 милиарда долара. Това сливане рязко е променило конкурентната ситуация в производството на листова ламарина в източната част на САЩ и е довело до повишение на цените, гласят аргументите на министерството. Затова антитръстовите закони на Щатите са влезли в действие.

Първоначално Mittal имаше намерение да продаде принадлежащата на Arcelor канадска фирма за стомана Dofasco на ThyssenKrupp, но това не можа да се осъществи. След това правосъдното министерство на САЩ можеше да избира следващия производствен актив от новата корпорация, който да бъде отчужден. Вариантите бяха заводът за стомана във Веритон, Западна Вирджиния или Спероус Пойнт, като избора падна на втория.

Във вторник електронното издание на Wall Street Journal твърдеше, че заводът за стомана може да струва над един милиард долара. Потенциалните заинтересувани са индийските концерни за производство на стомана JSW Steel и Ispat Industries, руските Евраз Груп или Северсталь, а също и китайските Wuhan Steel и Anshan Iron & Steel Group.

След неуспешните опити за придобиване на Dofasco, ThyssenKrupp също могат да бъдат потенциални купувачи на завода в Sparrows Point. Не се изключва интерес и от Companhia Siderurgica Nacional от Бразилия.