Изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов прогнозира ново поскъпване на тока след година, съобщава БНР.

Каквото и да се случва клиентите ни трябва да са на ясно, че тази цена, независимо от социалния статус на обществото, трябва да върви към пазарната цена в региона, т.е. тя ще расте, заяви Първанов.

Той обеща до края на годината да бъдат рехабилитирани авариралите миналата седмица два далекопровода, които оставиха Черноморието без ток за две денонощия.

16 милиона лева плюс още 20 милиона от тази година ще бъдат вложени само за рехабилитация на преносната мрежа, подчерта Първанов.

По думите му през следващите 5 г. преносната мрежа трябва да придобие съвсем нов вид.

Откакто поехме управлението, имаме 80 млн. лв. печалба. Тя е плод на антикризисната ни програма, с която ограничихме силно както външните, така и вътрешните разходи в компанията - човешки ресурси, горива, консултантски договори, каза пред Монитор Първанов.

Това  заедно с търговията с електрическа енергия ни доведе и тази печалба ( от около 80 млн. лева - бел.ред). В момента компанията стои много добре на регионалния пазар, което пък ни донесе много добри приходи.

Освен това  проведохме тръжни процедури, което преди ние да стъпим в НЕК, не се беше случвало. В момента имаме ясни правила за търговията с ток и как фирмите да участват в процедурите, допълни той.

Победителят във всеки търг се определя от цената на електрическа енергия, която е предложил.