След наплива от румънски туристи по българските курорти по празниците този и миналия месец, северните ни съседи се оказва, че практикуват и друг вид туризъм - болничен.

Според в. "Ромъния либера", цитиран от изданието "За града", живеещите близо до границата с България румънци все по-често търсят медицинска помощ в наши болници.

Вестникът разказва как преди няколко седмици мъж от село Думбравени бил на крачка от смъртта и близките му решили, че вместо да викат линейка на румънска болница, по-бързо биха го закарали със собствения си автомобил до болницата в българския град Генерал Тошево, който е само на 20 км. от румънското село. Най-близката румънска болница била на 60 км.

Авторите на статията подчертават, че това далеч не е единственият случай и цитират убедеността на местните хора, че скоро това ще стане съвсем обичайна практика. Румънците казвали на българските лекари, че са туристи и им е прилошало по пътя

"Ромъния либера" обаче призовава здравното министерство в Букурещ незабавно да предприеме мерки срещу изтичането на румънски пациенти в България.