Китайската валута (юан) отбеляза нов връх към долара в пета поред сесия днес, след като централната банка на страната спря да контролира движението на валутата и така позволи по-бързото й поскъпване спрямо останалите световни валути.

Инвеститорите обаче са на мнение, че банката едвали ще позовли толкова бързо покачване на юана и може скоро време да направи изкуствено понижение. Именно заради тези съмнение, може да станем свидетели на сериозна волатилност на пазара в идните седмици. Китайският юан отбеляза ниво 7.9418 за долар, което е най-високото му ниво от ревалвацията миналата година. В петък беше отбелязан предишния рекорд на ниво 7.9524. Валутата успя да нарасне с 0.75% от 15 август до сега, което е най-бързото покачване от 2005. За цялата година, юана е покачил с +1.62%, в сравнение с миналата година, когато ръстът беше едва +0.49%.

Дилърите предупреждават за достигане на съпротива при психологическото ниво от 7.9300, при което може да се получи обратно връщане чак до 8.0000, ако централната банка се намеси в свободната търговия на пазара.

С приближаването на заседанието на МВФ в Сингапур, се забелязва засилено нарастване на спекулациите за съществуването на международен натиск върху Китайската банка, да понижи цената на валутата си в по-кратки срокове.
Все пак историята помни как Китай доста пъти не се е подчинявал на международен натиск, като е възможно по време на заседанието на МВФ и посещението на американския финансов министър Полсън в страната, банката да преустанови покачването на валутата си, за да акцентира на финансовата и монетарната си независимост. Това може да доведе до огромни флуктуации в курса долар/юан в близко бъдеще.

Последните движения в курса на американската валута към останалите основни валути, се използва като добър "инструмент" от Китайската банка, която лесно позволява по-голяма волатилност при курса на юана.

Последните публикации в китайски медии, отново разпалиха дискусията за вероятността цнтралната банка да разшири възможните дневни граници, в които може да се търгува юана, за да осигури по-бързото му покачване спрямо долара. На днесвна база, китайската валута може да се търгува в границите на 0.3% от стойността си, в двете посоки около заложеното от банката паритетно ниво.

Въпреки това, в повечето от търговските сесии, валутата никога не успява да нарасна или да се понижи с повече от 0.1% от общата си стойност. Според американски банкери, моментното състояние на пазара и регулативните му правила, не биха попречели на юана да нараства по-бързо във времето.