Общо 110 сгради на училища и детски градини в София са с изцяло ремонтирани тоалетни, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери как върви ремонтът на сградата на Първа английска гимназия, преадде репортер на News.bg.

По думите на Фандъкова, един от следващите важни приоритети за Столична община ще бъде постигането на енергийна ефективност в училищата, тъй като така ще се спестяват около 20-50 % от разходите за отопление и топлоенергия.

В момента продължават да текат основни ремонти в 19 училища и 38 детски градини. Фандъкова разказа, че финансирането става от бюджета на общината - основно от общинския приватизационен фонд, от който са отделени около 6,5 млн. лв. за целта.

„За първи път от тази година има и европейско финансиране за ремонти в девет училища, за които в момента вървят процедури, за да започне цялостната енергийна ефективност", похвали се столичният кмет.
По думите й, това ще изисква да се работи и през учебната година и следващото лято. Проектът е с двегодишен срок на изпълнение. Заедно с европейските пари, 14-15 млн. лв. са за ремонти на училища и детски градини това лято.

Освен това общината инвестира във видеонаблюдение, подчерта Фандъкова.
Кметът обясни, че има детска градина в район „Връбница", в която ремонтът ще продължи и след 15 септември. В района обаче са направени четири нови групи в други детски градини за децата. Според Йорданка Фандъкова няма забавени ремонти в учебните заведения.

„Това са забавени ремонти години наред и те са крайно наложителни", уточни тя.
Столична община е подменила дограмата на 75 % от детските градини и от училищата.
По думите на кмета действията на местната власт са координирани и добре планирани, така че след 5-6-7 години базата на училищата и детските градини да бъде такава, че да изисква само ежегодна поддръжка, характерна за всички сгради.

Фандъкова разказа пред журналисти, че с делегираните бюджети много директори са започнали да правят текущите си ремонти и много сгради вече са в изключително добро състояние.

„И децата могат да се радват на много добри условия", подчерта Фандъкова.
От 2006 г. досега в София са вложени около 100 млн. лв. в ново строителство на детски градини - от основи до покрив. В момента Столична община строи 11 нови сгради за детски градини. Три от тях вече са отворени. Предстои завършване на още няколко до края на годината.

Процесът продължава, каза Фандъкова, която обясни, че до 2006 г. не е била построена нито една нова детска градина, нито е имало такова намерение. Капацитетът в детските градини в София е запълнен максимално, така че средномесечната заетост да бъде максимално допустима. Всички училища ще започнат навреме на 15 септември, увери още Фандъкова.

Около 209 хил. лв. е сумата, която отделена за ремонта в Първа английска и работата ще бъде приключена в срок до 15 септември, изтъкна още кметът на София.
В сградата се помещават две училища, които по думите на столичния кмет съжителстват много добре заедно - Първа английска гимназия и 112-то Основно училище.

Директорите и на двете училища посрещнаха кмета и я осведомиха за това как вървят ремонтните дейности. В момента се извършва цялостна изолация на сградата, ремонт на фасадата и покрива. Столът, където учениците се хранят, също ще бъде обновен, тъй като в момента той е в лошо състояние, посочи Йорданка Фандъкова.

Кметът обясни, че общината строи ново училище, където ще бъде настанена Втора английска гимназия.

„Разговарях преди време с директора на Първа английска гимназия дали имат интерес от друга сграда, но и аз да съм на нейно място - това е марката на английска гимназия, така че те предпочетоха да останат тук", обясни кметът.

Фандъкова припомни, че през 2007 г. са ремонтирани тоалетните на училището. Изградена е и рампа за деца с увреждания. През следващата година пък е подменена изцяло дограмата. По думите на столичния кмет през 2009 г. е бил обновен и ремонтиран и физкултурния салон.

Следващата година ще бъде обновена ел.инсталацията и така ще завърши цялостният цикъл на основния ремонт и сградата само ще се поддържа. Това по думите на Фандъкова е конкретен пример за последователна политика. „Това е много ясна политика на Столична община за инвестиции в образователната инфраструктура", категорично заяви тя.