Народното събрание одобри заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за  финансиране на проект „Подобрения във водния цикъл", включващ "Интегриран инвестиционен проект за водния сектор на гр. София" и "Интегриран инвестиционен проект за водния сектор на гр. Сливен - фаза 1".

Финансовият договор ще осигури сумата от 11 955 000 евро или 15% от съфинансирането на двата проекта. Финансирането от страна на ИСПА е 75%, а останалите 10% от средствата те бъдат осигурени от държавния бюджет.

Общата стойност на интегрирания проект за водите на София е 58 500 000 евро, за проекта за Сливен тя е 21 200 000. Финансовите условия на договора с ЕИБ за финансирането на проектите ще бъдат определени по време на преговорите с ЕИБ.

Проектът за София предвижда изграждане на колектори, помпена станция за отпадъчни води в Нови Искър и за питейни води Бели Искър, подмяна на напорен тръбопровод - Драгалевци, реконструкция на утаители на ПСОВ - Кубратово, рехабилитация на Рилския водопровод и др. По проекта за Сливен ще бъдат изградени 9,7 км канализационна система, ще бъдат реконструирани 15,05 км канализационни системи, ще бъде реконструирана пречиствателна станция за отпадъчни води и др.

Крайният срок на изпълнението му е 2010 г.

Преди гласуването министърът на екологията Джевдет Чакъров предупреди, че ако проекторешението за заема бъде отхвърлено, проектите трябва да се финансират изцяло от държавния бюджет или от Европейската комисия, което би означавало Сливен и София да получат по-малко средства.

Във връзка с гласуването на заема депутатът от ДСБ Нено Димов коментира, че най-вероятно парите ще отидат в обръча от фирми на ДПС.

От своя страна Митко Димитров, депутат от "Атака", избран в Сливен, поясни, че би било по-добре средствата да отидат за водоснабдяване, а не за подобряване на канализацията.