Дъщерното дружество на "Овергаз" - "Софиягаз" ЕАД, получи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) 35-годишна лицензия за разпределение на природен газ на територията на София, съобщиха от ДКЕВР.

Проф. Константин Шушулов, председател на ДКЕВР, връчи документа на Светослав Иванов, изпълнителен директор на "Софиягаз".

"Приемаме удължаването на срока на лицензията не само като допълнителна бизнес- възможност, но и като признание от страна на Комисията и на столичани за това, че сме отговорили на изискванията за непрекъснато снабдяване с най-модерното екологично гориво" - каза на церемонията Светослав Иванов.

Припомняме, че на 16 октомври 2003 г. "Софиягаз" получи първата си лицензия за столицата (за 10 години).

За изминалите почти 3 години компанията осъществи един от най-мащабните инфраструктурни проекти в София, в който до този момент са инвестирани над 44 милиона и 600 хиляди лева.

Изградената газопроводна мрежа е с дължина над 350 километра, общият брой на потребителите е над 4100, като битовите консуматори са над 3850, промишлените са 28, а обществено-административните - 162.

До 2016 година "Софиягаз" ще положи още 1030 километра нови газови тръби и по този начин общата дължина на инфраструктурата ще надхвърли 1300 километра. Потребителите ще са около 73 000, а инвестициите на "Овергаз" за периода ще бъдат над 170 милиона лева.

Газоразпределителната мрежа ще бъде разширена през 2007 година към: 8 микрорайон на ж.к "Люлин", към "Обеля", Модерно предградие", "Толева махала", кв. "Република". През 2008 година природен газ ще могат да използват в Бистрица, Панчарево, Нови Искър, в кварталите "Редута", "Суха река", "Хаджи Димитър", "Подуяне", "Филиповци". През 2009 година мрежата ще се разрастне и в посока на Горни и Долни Лозен, Владая, Герман, Мрамор и Волуяк.