"Топлофикация София" планира да инвестира близо 470 млн. лв в своите генериращи мощности и топлопреносна мрежа за периода 2015 - 2019 г. Това стана ясно от представения бизнес план на дружеството от председателя на съвета на директорите на дружеството Любен Параланов пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Сумата ще бъде изразходвана за реконструкция на топлогенериращи съоражения - като котли, в инвестиции в електрогенериращи турбини и ежегодна подмяна на 35 км от топлопреносната мрежа, допълни Параланов.

В момента загубите по топлопреносната мрежа представляват малко над 17% от произведената топлоенергия, като в края на 2019 г. се предвижда този процент да бъде намален до 15%, при най-ниски нива за Европа от 13-14%.

Инвестициите в електрогенериращите мощности представляват модернизиране на съществуващите такива, както и добавяне на нови 30 MW, които ще се включат към електроенергийната система на страната, каза Параланов. Планира се всички тези мощности да отговарят на изискванията за високоефективно производство.

Към момента дълговете на дружеството са над 630 млн. лв. 130 млн. от тях са към "Булгаргаз", а 500 млн. към "Български енергиен холдинг". В същото време дружеството има да получава около 130 млн. лв, от Нек за произведената от неговите мощности електроенергия. Несъбраните вземания от клиенти са над 120 млн.лв., заяви Параланов.

Той не отговори на въпроса как ще бъде компенсирана разликата между задълженията и вземанията на "Топлофикация София" от над 370 млн. лв., при това ако успее да събере вземанията си.

По време на обсъждането членът на ДКЕВР Костадинка Тодорова коментира, че новият бизнесплан на дружеството за над 470 млн. лв, е твърде амбициозен, при положение, че предният петгодишен план е изпълнен на едва 58% без да се отчита 2014 г.

На въпрос на Money.bg защо Топлофикация не е успяла да изпълни инвестиционната си програма Любен Параланов заяви, че това е станало заради по-високия акциз на природния газ и намаленото потребление на топлоенергия, което е довело до по-малко приходи в дружеството.

По-късно пред журналисти председателят на ДКЕВР Светла Тодорова подкрепи намеренията на Топлофикация - София да инвестира значителна сума от своята инвестиционна програма в модернизирането и разширяването на своите електрогенериращи мощности вместо да бъдат отпуснати повече средства за рехабилитация на топлопреносната мрежа.

Тя все пак отбеляза, че не е задоволително да бъдат ремонтирани по 35 км на година от мрежа, която е с обща дължина от над 3000 км(по-рано представителите на Топлофикация София заявиха, че дължината на мрежата е 2000 км). Та посочи, че ако се ремонтират по толкова отсечки годишно това означава топлопреносната мрежа да бъда изцяло подменена след 100 години.