Вчера, 20.04.2007г., Министър-председателят Сергей Станишев отпътува за Брюксел, където ще участва в Европейския съвет на равнище държавни и правителствени ръководители на страните-членки на ЕС и присъединяващите се страни, съобщиха от пресцентъра на ЕС.

В рамките на форума ще бъдат обсъдени перспективите пред Договора за Европейска конституция, дейността по изграждането на ЕС като зона за свобода, сигурност и правосъдие, както и въпроси от социално-икономическата и външнополитически области. Съвета ще протече в две сесии, едната от които е днес, а другата - утре.

Днес премиерът също така участва в срещата на лидерите от Партията на европейските социалисти (ПЕС). По-късно той ще присъства на официалното откриване на новата сграда на постоянното ни представителство в Брюксел.

Програмата включва още среща на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на ЕС с председателя на Европейския парламент Хенс Герт Пьотеринг и работна вечеря с председателя на Европейската комисия Барозу и върховния представител за общата външна политика и политика за сигурност Фереро-Валднер.

В състава на водената от премиера Сергей Станишев делегация са включени министрите Ивайло Калфин и Гергана Грънчарова.

В отсъствието на министър-председателя, неговите функции ще изпълнява вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев.