Днес по обед беше даден стартът на строителството на втория български мост на река Дунав, който трябва да свърже Видин и румънския град Калафат.

Премиерът Сергей Станишев направи първата копка на моста, който трябва да бъде завършен до есента на 2010 г. Изграждането на моста беше благословено с тържествен водосвет.

Съоръжението с дължина 1 971 метра е стоманобетонна конструкция, с по две пътни ленти за движение във всяка посока и единична електрифицирана железопътна линия.

В проекта има пешеходен тротоар и велосипедна алея с ширина 2 метра. Мостът е с максимална ширина на отворите от 180 метра и височина 20.55 метра, което гарантира нормалното преминаване на корабите по реката.

Мостът е важен не само за Видин и България, но е и приоритет на ЕС, защото означава отпушване на цял транспортен коридор - коридор № 4, каза Сергей Станишев.

Дунав мост 2 е начинание, което ще доведе до икономическо и социално развитие на инфраструктурата не само в страните от региона, но и за целия ЕС, заяви от своя страна ръководителят на постоянното представителство на Европейската комисия в София Майкъл Хъмфрис.

Неразрешените проблеми с отчуждителните процедури засягат прилежащата инфраструктура, а не самия мост, уточни министър Петър Мутафчиев, но не поясни с колко още ще бъде оскъпен проектът, заради неуредиците с околните парцели.