Предложения за отпускане на допълнителни 20 млн. евро по програмата за извеждане от експлоатация на двата блока 3 и 4-ти на атомната ни централа "Козлодуй", чийто срок е до края на 2011 г. ще обсъдят днес участниците в 13-та сесия на Асамблеята на донорите на Международен фонд Козлодуй, администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Форумът ще се състои в Лондон, като в рамките на работната програма ще бъдат представени за разглеждане и одобрение няколко Споразумения за безвъзмездна помощ.

По време на срещата ще се разгледа предложението за изграждане на топлоцентрала „Козлодуй" на обща стойност 39 млн. евро, както и нови 11,84 млн. евро за изпълнение на проект „Преработка и конденциониране на твърди радиоактивни отпадъци с висок фактор на намаляване на обема".

В работната програма на асамблеята в сектор не-ядрена енергетика предстои да бъдат подписани 5 споразумения на обща стойност 55 млн. евро в рамките на План за изпълнение на стратегията за намаляване на отрицателните последици от по-ранното извеждане от експлоатация на блоковете на АЕЦ „Козлодуй".

Те имат отношение към ТЕЦ „Марица Изток 2" ЕАД , НЕК ЕАД, изграждане на газопровод в Силистра, рехабилитация на уличното осветление в 20 общини, саниране на обществени сгради и пр. Ще бъде обсъдено и предложение за промяна на Меморандумите за безвъзмездна помощ по две кредитни линии, финансирани от МФК - проекти за енергийна ефективност и ВЕИ в частния сектор и за жилищни сгради.

Заедно с министър Румен Овчаров в заседанието на донорите на фонд „Козлодуй" ще участват и заместник-министър Галина Тошева, Иван Генов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй", Борислав Пеков, директор на държавна фирма „Радиоактивни отпадъци" и др.

Международен фонд "Козлодуй" е създаден с цел управление на безвъзмездната помощ, отпусната от ЕС по линия на ФАР и Швейцария за намаляване на последиците от предсрочното извеждане от експлоатация на блокове на АЕЦ "Козлодуй".

Фондът работи за финансовото обезпечаване на дейностите по извеждане на блокове 1-4 от експлоатация, както и мерки, които произтичат от взетото решение за затваряне и извеждане от експлоатация на блокове 1-4, и подпомагат необходимото преструктуриране, рехабилитация и модернизация на секторите производство, пренос и разпределение на енергия, както и повишаване на енергийната ефективност.

В съответствие с Правилата на МФК и Рамковото споразумение ЕБВР предоставя средства за финансиране или съфинансиране изпълнението на отделни проекти, след тяхното одобрение от Асамблеята на донорите (контрибуторите), в която решаващ глас има Европейската комисия, в качеството си на основен донор на МФК.

Договорената безвъзмездна помощ възлиза на 550 млн. евро, които се предоставят на 4 транша за периода 2000-2009 г.