През последното денонощие равнището на безработицата у нас е спаднало с 0.04 на сто, което означава, че малко над 1000 души са намерили работа, каза социалният министър Тотю Младенов, цитиран от радио Дарик. Той оспори данните на Националния статистически институт, според които равнището на безработицата през първите три месеца е около 12 на сто. По данни на Агенцията по заетостта безработицата у нас продължава да спада и към днешна дата тя е 9.02 на сто.

Социалният министър Тотю Младенов прогнозира, че до края на този месец безработицата у нас ще спадне под 9 процента. Държавата създава стимули и предлага достатъчно мерки и програми на безработните хора, но не може да обикаля кафенетата и да събира желаещи да работят, заяви Младенов.

По думите му методиките за измерване на равнището на безработицата на НСИ и Агенцията по заетостта са различни и агенцията отчита безработните според условията да са регистрирани в бюрата по труда и да търсят активно работа. От началото на годината 81 000 безработни хора са започнали работа по различни мерки и програми.

Във връзка с предстоящия дебат по мерките в подкрепа на нискодоходните групи, Тотю Младенов заяви, че до края на юни ще бъдат взети решения, а самите мерки ще влязат в сила от 1 юли. Все още не е ясно дали разчетите на финансовото министерство ще позволят вдигането на минималната работна заплата на 270 лв., каквото е предложението на социалното министерство.