Важни за енергийния сектор на България са развитието на мрежата и енергийната ефективност, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на среща с евродепутата от Групата на Зелените в Европейския парламент Ребека Хармс.

Необходимостта от допълнителна финансова помощ на ЕС за справяне с последствията от затваряне на блоковете от І до ІV на АЕЦ „Козлодуй" не се поставя под съмнение, стана ясно на срещата. Хармс подчерта, че с отпускането на още 300 млн. евро се постига равнопоставено третиране на България със Словения и Литва и тя подкрепя това решение.

Инвестирането на част от този ресурс в изграждането на хранилище за окончателно съхранение на ядрени отпадъци не е в непосредствените приоритети на правителството, каза в отговор на въпрос на евродепутата министър Трайков. Това е скъп процес, по който работят страни като Франция, Германия, САЩ, Швеция, Финландия.

Страната ни следи внимателно резултатите от техните разработки, за да използва опита им по най-добрия начин, тъй като темата ще бъде актуална и за България след няколко десетилетия. Приоритет на правителството в момента е  развитието на мрежата и енергийната ефективност.

„Това са най-видимите механизми, по които хората в България могат да почувстват реалната солидарност на ЕС за затварянето на блокове в АЕЦ „Козлодуй", подчерта Трайков.

През последната година България не е изнасяла отработено ядрено гориво в Русия, а го съхранява временно тук с оглед на по-добър контрол върху процеса, подчерта министър Трайков. Той запозна Хармс с перспективите за експлоатация на хранилището за сухо съхранение на ядреното гориво, което се изгражда в момента на площадката на АЕЦ „Козлодуй". Според плановете на българската страна то трябва да заработи през 2012 г.

Темата за изграждането на АЕЦ „Белене" също беше обсъдена по време на срещата.  Решаването на  въпроса със съхранението на ядреното гориво не е обвързано по никакъв начин с евентуалното строителство на АЕЦ „Белене",

Трайков подчерта, че намирането на стратегически европейски инвеститор за АЕЦ „Белене" е ключов момент в продължаването на работата по изграждане на втора атомна централа.

Към настоящия момент е в ход процедура за избор на консултант, който да разработи цялостна концепция за развитие на проекта и преструктурирането му по икономически обоснован начин. България вижда своя национален интерес в продължаването на „Белене" като европейски ядрен проект, допълни още министър Трайков.