Едва в края на този месец ще може да се каже каква ще бъде гроздовата реколта тази година, каза директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев, който днес бе на посещение в района на Бургас.

Най-много засегнати площи с лозови масиви от наводненията това лято има в Северна България - районите на Плевен, Търговище и Русе. В Бургаско пък няма никакви поражения върху лозовите масиви, съобщава агенция „Фокус".

„Днес проведохме среща с лозо и винопроизводители от Бургаска област и стана ясно, че в района няма абсолютно никакви поражения от измръзване или от наводнения", каза той.

Заради обилните дъждове върху гроздето може да се появи гниене, но все още е рано да се правят заключения каква ще бъде реколтата. „Надявам се, че интензивни дъждове вече няма да има", каза Коев.

Освен това при резки температури, има опасност от напукване на зърната на гроздето. Гроздовата реколта все още не е достигнала своя капацитет на зрялост, каза Коев. Тепърва ще се прави оценка до каква степен наводненията са навредили на гроздето.

Измръзвания по лозите има в районите на Хасково, Свиленград, Търговище и Русе, посочи още Коев.