Готвеното увеличение с приблизително 10% в цената на електроенергията от 1 юли, ще се дължи до голяма степен на присъединяването към електроенергийната система на страната на електроцентрали, работещи с възобновяеми енергийни източници (соларни, вятърни и други ВЕИ). Това стана ясно на проведеното днес открито заседание на ДКЕВР.

Според председателя на комисията Ангел Семерджиев 6% от увеличението се дължи именно на присъединяването на ВЕИ. Останалите 4% ще са за компенсиране на направените разходи от всички други електроцентрали, както и за изкупуване на електроенергията от АЕС „Гълъбово".

По време на проведената среща представители на НЕК заявиха, че за периода юли 2011 - юли 2012 са компенсирали загуби в размер на 98 млн. лв. в следствие на изкупуването на енергията, произведена от ВЕИ. За следващия програмен период се очаква тези загуби да достигнат 132 млн. лв.

По думите на Ангел Семерджиев предстои сериозна промяна по отношение на изкупните цени на електроенергията, произвеждана от ВЕИ. Първата мярка за следващия регулаторен период, който започва от 1 юли, е да бъде намалена изкупната цена с между 35 и 40%. Следващата мярка е разписана в проектозакона за изменение на Закона за енергетиката. Тя ще позволи изкупните цени, определяни от ДКЕВР да бъдат определяни повече от веднъж годишно

На въпрос дали след новия ръст на инсталираната мощност от възобновяеми енергийни източници, който се очаква следващите години, ще има ли увеличавана цената на електроенергията, Ангел Семерджиев заяви, че ДКЕВР ще изиграе своята важна роля на регулатор в този процес.

Според него през следващите години цената на електроенергията от ВЕИ ще бъде значително понижена, което се обуславя от намаляващите разходи за покупка на соларни панели и други елементи, използвани във ВЕИ.

За сметка на това конвенционалните електроцентрали ще трябва да заплащат все по-големи такси за изхвърляните от тях въглеродни емисии. Това според председателя на ДКЕВР постепенно ще доведе до изравняване на цените между конвенционална електроенергия и такава, произвеждана от ВЕИ.

На общественото обсъждане бяха поканени представителите на всички големи дружества, които експлоатират т. нар. традиционни електроцентрали. Сред тях бе и представител от АЕЦ „Козлодуй", който заяви, че дружеството иска увеличение на цените, по които се изкупува произвежданата от централата електроенергия. По думите му това се налага заради предстоящия ремонт на 5 и 6 енергоблок. Според него, ако след 5 години централата престане да работи, това ще доведе до шоково и неколкократно увеличение на цената на електроенергията за потребителите.

В друга част на заседанието бяха поканени представители на топлофикационните дружества в страната, които да коментират предложените от ДКЕВР нови цени на топлоенергията. Припомняме, според доклад на ДКЕВР от 29 май тази година, се предлага цената на топлоенергията, произвеждана от Топлофикация „София" да се увеличи с 0,5%, а на тези в Пловдив, Бургас и Варна - да бъде намалена със съответно 29,6%, 20,3% и 15,8%.

На заседанието Ангел Семерджиев заяви, че поскъпването в София и намалението в другите три големи града е заради това, че столичната топлофикация не е инвестирала в инсталации за т. нар. когенерация, при която се произвежда и електричество.

Припомняме, производството на електроенергия от топлофикационните дружества дава възможност на компанията да използва по-ефективно природния газ и освен това, да продава произведената електроенергия на преференциални цени. Именно проходите от продажбата на тази електроенергия, помагат за намаляването на цената на произвежданата от дружеството топлоенергия.

Очаква се до 10 дни „Булгаргаз" да изпрати своето предложение за цената на природния газ. Тук Семерджиев уточни, че все още преговорите с руската страна за нови по-ниски цени на синьото гориво, не са приключили. Ако те приключат успешно, ДКЕВР ще реагира и ще понижи цените и на топлоенергията.

Припомняме, още не е подписан договорът, с който Газпром ще намали със задна дата от първи април цената на газа с 11 процента.