На 29ти септември Китай учреди държавната инвестиционна компания China Investment Corp. с актив от 200 млрд. долара, съобщи AFP.

Парите са събрани от министерството на финансите за сметка на продажба на централната банка на Китай на най-голямата в света емисия облигации.

За създаването на този най-голям по рода си в света суверенен фонд се говореше от доста време и сега той вече е факт. Ще го оглави Лоу Дзивей, бивш заместник на финансовия министър, бивш заместник на генералния секретар на държавния съвет, предава The China Daily. Другите членове на ръководството на държавната инвестиционна компания също идват от различни министерства.

Заявява се, че правителството няма да се намесва в управлението на средствата.

Активите на фонда представляват една седма от китайските валутни запаси, които по последни данни възлизат на 1,41 трилиона долара.

Подготвяйки пускането на новата компания, Китай вече придоби дял в американския инвестиционен фонд Blackstone за три милиарда долара.

Дейността на държавния инвестиционен фонд на Китай най-вероятно ще срещне съпротива в много страни по света, разглеждащи чуждестранните държавни фондове като заплаха за националната безопасност.

В Германия се създава агенция за защита на местните предприятия и тяхната интелектуална собственост. В САЩ блокираха продажбата на пристанища на арабската държавна Аbu Dhabi Investment Authority, надигат се протести против покупката на дял от дубайската държавна борса Borse Dubai в технологичната борса Nasdaq.