Днес управителят на Bank of England Мервин Кинг готви своята защита относно начина, по който е реагирал спрямо кризата в Northern Rock. Кинг ще се изправи пред комисия от британски депутати.

Кинг е под суров натиск заради поведението на централната банка на Великобритания през последните седмици. Членове на Камарата на общините днес ще го разпитват за „кредит крънч", кредитната криза, която завзе финансовите пазари.

Кинг трябва да се бои за работата си - твърди BBC. В момента текат дискусии дали да се поднови през следващия юни пет-годишният му мандат.

Позицията на Кинг се критикува по линията на намесата на Bank of England в кредитния недостиг, пред който търговските банки са изправени напоследък.

 „Предприехме това действие, защото ситуацията се промени - имаше наплив за изтегляне на пари от банка, който не спираше ... това е пример за премислено действие в правилен размер и на правилното време" Bank of England, 19ти септември. След решението за инжектиране на 10 млрд. паунда в паричния пазар

В сряда BоЕ заяви, че ще инжектира 10 млрд. паунда в паричните пазари, за да се опита да понижи междубанковите лихви за три месечни пари. Но само до миналата седмица „не беше моя работа" да се намаляват тримесечните лихви.

Решаващо е, че допълнителните активи, които банките ще могат да ползват, са по-широки от обикновено и ще включват и ипотечния им дълг.

Според бизнес редакцията на BBC, ако Мервин Кинг се бе намесил овреме, изтичането на капиталите от Northern Rock можеше да бъде избегнато. Една от функциите на централната банка е да съхранява финансовата стабилност, все пак.

Група от най-големите английски банки са били „яростни" към начина, по който Кинг се е държал при последните събития. Те считат, че гуверньорът на централната банка не разбирал размера на проблема, с който си има работа.

Вчера Банката реши да влее 10 милиарда паунда в паричните пазари, за да намали лихвите. Заемите между финансовите институции почти са пресъхнали и това прати нагоре цената на тримесечния кредит.

„Осигуряване на подобна подкрепа от ликвидност подкопава ефективното определяне цената на риска ... Това насърчава прекомерното поемане на риск и посява семената на бъдеща финансова криза". 12ти септември

В първия момент Bank of England се отказа да помага на Northern Rock. Това щяло да изпрати грешни сигнали към банковия сектор, да насърчи поемането на рискови практики и така представлява „морален риск".

Когато все пак Банката реши да даде аварийна финансова помощ на закъсалата банка, един от най-големите ипотечни кредитори, хиляди спестители в паника се втурнаха да си теглят спестяванията.

Единствено когато правителството гарантира спестяванията, потребителите се възпряха от масово теглене на активи от Northern Rock. Сега въпросът е, защо Кинг не се е намесил по-рано и какво го е накарало да промени мнението си.