Руската автомобилна компания АвтоВАЗ ще започне производството на удължения седан Lada Aura през септември 2024 година. Това пише Autonews.ru, позовавайки се на вицепрезидента на компанията за външни връзки и взаимодействие с акционерите Сергей Громак.

Седанът Lada Aura ще получи 1,8-литров атмосферен двигател с мощност 122 к.с. и автоматична скоростна кутия. В същото време цената на автомобила значително ще надхвърли 2 милиона рубли. Основните разлики от стандартната Vesta NG са увеличеното пространство за пътниците на задната седалка с 25 см, оригиналните цветове на интериора и първокласната аудио система.

АвтоВАЗ поиска от руснаците да измислят име за новата Lada

АвтоВАЗ поиска от руснаците да измислят име за новата Lada

Да бъде близко и разбираемо за руския народ, да отразяват неговите традиции, култура и език

Громак също потвърди, че производството на електрическия e-Largus ще започне през 2024 г. Автомобилът ще се предлага на клиентите в две версии - лек автомобил и търговски ван. Първите прототипи на модела са оборудвани с един електродвигател с мощност 110 kW (150 к.с.). Ускорението до стотици ще отнеме на колата по-малко от 10 секунди. Максималната скорост е 145 км/ч. Пробегът на електрическия автомобил ще бъде около 400 км с един шофьор и 100 кг полезен товар.

В началото на 2025 г. АвтоВАЗ планира да пусне Lada Iskra. Тази кола може да получи 1,8-литров атмосферен двигател със 122 к.с. Под името Iskra АвтоВАЗ планира да създаде цяло семейство нови автомобили в три варианта: седан, комби и комби крос. Очаква се до 2027 г. тези модели напълно да заменят линията Granta.

Снимка 640273

Източник: Lada

АвтоВАЗ започна производството на комби Lada Vesta SW и неговата "офроуд" модификация Cross с 16-клапанов бензинов двигател с мощност 106 к.с. Цените на новите продукти все още не са обявени. Според пресслужбата на компанията, "обикновеното" комби ще се предлага в четири нива на оборудване, а версията Cross в три.

Базовата модификация Comfort получи пълна LED оптика, две въздушни възглавници, ABS, климатик, релси на покрива, електрически аксесоари и система за стартиране на двигателя с бутон. Пакетът Life допълнително получи отопляеми предни седалки, мултимедийна система Lada EnjoY със 7-инчов дисплей и многофункционален волан.

АвтоВАЗ започна да продава Лади онлайн на заводската цена

АвтоВАЗ започна да продава Лади онлайн на заводската цена

Сделката и доставката по новата програма, ще се извърши в един от трите дилърски центъра на Lada в гр. Толиати

През септември тази година АвтоВАЗ продаде в Русия 36 231 пътнически и търговски автомобила Lada. Пресслужбата на компанията заяви, че тази цифра е с 8,7% повече от август 2023 г. и е най-добрият резултат за последните две години. Що се отнася до първите девет месеца на тази година, през това време руснаците са закупили 242 552 нови автомобила Lada, което е с 96% повече от същата цифра за 2022 г.