Германският автомобилен производител Daimler съобщи, че доброволно изтегля 3 милиона дизелови автомобила в цяла Европа в опит да намали вредните емисии, пише Independent.

Компанията, която притежава марките Mercedes и Smart, заяви, че нейният управителен съвет е одобрил мерки за намаляване на замърсяването, включително инвестиции в размер на 220 милиона евро за актуализация и подобрение на дизелови двигатели на Mercedes-Benz по пътищата в региона.

"Общественият дебат за дизеловите двигатели създава несигурност особено за нашите клиенти. Затова решихме въвеждане на допълнителни мерки за успокояване на шофьорите на дизелови автомобили и за укрепване на доверието в дизеловите технологии", каза председателят на борда на директорите и директор на Mercedes-Benz Дитер Цетше.

Изпълнението на мерките ще започне през следващите седмици. Поради големия брой превозни средства актуализациите ще продължат "за по-дълъг период от време", коментират от компанията.

Производителите на автомобили по целия свят са особено чувствителни относно вредните емисии, след като Volkswagen през септември 2015 г. призна, че е инсталирала манипулиращи устройства на 11 милиона дизелови автомобила, продадени в световен мащаб между 2008 и 2015 г.