Автомобилният производител Ford планира да включи Румъния в стратегията си за производство на повече електромобили. От компанията искат да започнат да правят такива модели завода си в Крайова в следващите няколко години.

Това е потвърдил президентът на Ford Europe Стюарт Роули, цитиран от Romania Insider.

"Базата ни в Крайова е история на успеха. Ние пуснахме новата Ford Puma там в началото на миналата година. Моделът е хит на пазара и е най-купуваният в сегмента на меко-хибридната технология", посочва той пред румънската Ziarul Financiar и допълва, че в следващите месеци от Ford ще дадат повече информация за плановете си в страната.

От Ford Europe обявиха план да инвестират 1 милиард долара в базата си в Кьолн, където през 2023 година трябва да започне производството на електрически модели за европейския пазар.

Междувременно другият автомобилен производител в Румъния - Dacia, също ще произвежда свой електромобил. През есента на миналата година от компанията представиха моделът Spring, който ще има стартова цена от 17 800 евро на унгарския пазар, където ще дебютира.

От Dacia твърдят, че моделът ще е най-евтиният електромобил на пазара в Европа. Първите доставки на Spring ще започнат през есента на тази година.