15-минутна силна буря с падащи от небето едри късове лед е в състояние да унищожи реколта, да повреди домове и да унищожи бизнеси. Последното "от първа ръка" го разбраха собствениците на автокъщи в Търновско, след като преди няколко дни продаваните от тях коли пострадаха от градушката.

Своеобразен център на този тип търговия е село Шереметя на главния път София - Варна. Там има 10 автокъщи със стотици автомобили, изложени на открито - а това ги прави особено уязвими от природни явления.

Близо 400 возила бяха потрошени от стихията само в района на селото и така търговците се оказаха пред фалит с повредена "стока".

Бури и градушки причиняват най-много застрахователни искове в Централна и Източна Европа

Бури и градушки причиняват най-много застрахователни искове в Централна и Източна Европа

Наводненията пък са най-разрушителни и струват най-много средства на компаниите, показва изследване на Generali

Още от почивните дни в социалните мрежи започнаха да се появяват обяви за разпродажба на "градушкови" автомобили, бусове и каравани. "Колите от по-нисък клас се предлагат с 50-процентово намаление от цената преди обстрела с ледени късове. По-луксозните имат отстъпка до 30 процента", пише местният в. "Борба".

От активни обяви в порталите за търговци и купувачи на употребявани коли се виждат и конкретните измерения на ефекта "Градушка":

  • При дизелово BMW 318 от 2013 г. цената на 13 юни е паднала с 4500 лева до 13 000 лева.
  • Бензинов Nissan Armada от 2007 г. е поевтинял с 6500 лева до 15 000 лева.
  • Бензинова Toyota Corolla Verso от 2004 г. е загубила 3000 лева от цената си и вече струва само 4000 лева - през март е била за 10 000 лева.

Видимо е от снимките в социалните мрежи, че преоценените возила имат щети по ламарините от градушката, но освен това много от тях са и с потрошени стъкла. В онлайн платформите за обяви цените са нови, но снимките почти винаги са от преди стихията. Понякога даже старите обяви се свалят и се пускат чисто нови - за да не се вижда разликата в цената.

"Въпреки промоциите обаче голяма част от клиентите не се решиха да купят возила, тъй като размерът на щетите би коствал сериозна сума. По техните думи прости сметки показват, че заплащайки за колата в автокъщата и влагайки в ремонт, цялата сума би излязла колкото реалната цена на превозното средство. Нещо повече, те споделиха, че най-близките свободни часове при майстори за ремонт на стъкла и други повреди са през есента", пише в. "Борба".

Така собствениците на автокъщи се надяват на компенсация от държавата.