Huawei планира да произвежда електромобили под собствения си бранд и дори може да представи няколко модела още през тази година, твърди Reuters, цитирайки свои източници. Китайската компания води разговори с държавната Changan Automobile и други производители, които да произвеждат автомобилите в своите заводи.

Говорител на компанията отрича плановете за създаване на дизайн на електромобили и производството им под марката Huawei. "Huawei не е производител на автомобили", казват от компанията. Но посочват, че целят да бъдат доставчик на компоненти за индустрията.

Идеята Huawei да произвежда собствени електромобили не звучи невъзможна. Apple работи по създаването на собствен модел от години, а преди дни стана ясно, че и Xiaomi се подготвя да навлезе в автомобилната индустрия със свои електромобили.

Планът на Huawei отбелязва значителна промяна в посоката на развитие на компанията, която от две години е под ударите на американските санкции, които я лишиха от ключови технологии и я принудиха да продаде част от мобилния си бизнес, за да оцелее.

Източниците на Reuters казват, че Ричард Ю, директор на потребителския бизнес на Huawei, ще застане начело на усилията на компанията да произвежда и продава електромобили. Твърди се, че първите резултати ще бъдат демонстрирани още тази година.

Само през тази седмица Huawei е получила четири патента, свързани с електромобилите, включително методи за зареждане на един електромобил чрез друг, гласят официалните регистри. Източниците поясняват, че усилията на компанията не са свързани с общото предприятие, което тя създаде през ноември с Changan и CATL.

Продажбите на електромобили, плъгин хибриди и автомобили с водородни горивни клетки ще достигнат 20% от общите в Китай до 2025 г., според прогнози. Очаква се в страната само през 2021 г. да бъдат продадени 1,8 млн. автомобили, задвижвани от чиста енергия.

Xiaomi ще прави електромобил

Xiaomi ще прави електромобил

Компанията търси нови източници на растеж