Lamborghini официално представи новия си модел Revuelto. Това е водещият флагменски суперавтомобил на марката, който заменя Aventador.

Revuelto е първият plug-in хибрид на марката. Неговият силов агрегат е базиран на класическия V12 бензинов двигател, но сега е допълнен от три електрически мотора. В резултат на това общата мощност на двигателя става 1015 конски сили. Това е достатъчно на спортната кола, за да ускори първите 100 км/ч за 2,5 секунди, да ускори до 200 км/ч за 7 секунди и да покаже максимална скорост от над 350 км в час.

Снимка 612316

Източник: Lamborghini

Новото поколение атмосферен двигател V12 стана сърцето на хибридната електроцентрала. Този 6,5-литров бензинов мотел произвежда 825 к.с. и тежи само 218 кг - със 17 кг по-малко от двигателя на Aventador. Двигателят развива максимална мощност при 9250 оборота на коляновия вал в минута. Във връзка с бензинов двигател работи автоматична скоростна кутия осемстепенен "робот" с два съединителя.

Общата мощност на електродвигателите е 190 конски сили. Производителят позволява зареждане на тяговата батерия от електрическата мрежа, но не предостави данни за обхвата на чисто електрическа тяга.

Краят на една ера: Lamborghini спира производството на Aventador

Краят на една ера: Lamborghini спира производството на Aventador

LP 780-4 Ultimae е последният сериен автомобил на марката с конвенционален V12 двигател

Това е може би последният бензинов V12 двигател в историята на марката. От 2035 г. Европейският съюз планира да забрани продажбата на автомобили с ДВГ, които използват изкопаеми горива. Въпреки това, под натиска на германските и италианските производители на суперавтомобили, правилата вероятно ще бъдат смекчени, позволявайки такива автомобили да продължат да се продават, при условие че не се зареждат с бензин, а със синтетично гориво.

Снимка 612315

Източник: Lamborghini

Продажбите на Revuelto ще стартират в края на 2023 г. Предишният модел Aventador сега струва около 400 000 евро в Европа в най-опростената версия, а новият традиционно ще поскъпне. По-рано бе съобщено , че Lamborghini ще пусне два бензинови спортни автомобила в ограничен тираж.