Пет електромобила Mercedes от серията EQ ще бъдат пуснати на българския пазар до края на година, обявиха от официалния дилър на компаията Силвър Стар.

Това ще са просторната премиум лимузина EQV, EQC, компактният EQA и товарният електрически бус eSprinter. Разбира се, към тях ще се присъедини и електрическият вариант на лимузината флагман S-класа - EQS.

Новата S-класа: Технологиите зад флагмана на лукса

Новата S-класа: Технологиите зад флагмана на лукса

Най-продаваната лимузина на света вече е в шоурумите в България

ЕQV ще идва с максимална мощност от 204 к.с., а батерията с мощност 90 kWh ще осигурява пробег от 350 км и зареждане от 10 до 80% за 45 мин. при употреба на бърза зарядна станция. Изглежда върху продажбите на 8-местната произвеждана в Испания EQV ще се насочат усилията на компанията, защото тя е единственият модел, за който дилърът посочва цена - базовият вариант ще стартира от 157,6 хил. лв. с ДДС.

"Всеки, който избира EQ автомобил, прави правилната стъпка напред към въглеродно неутралното утре, поставя основите на устойчивото развитие и дава пример на следващите поколения. Това е и наша мисия в Силвър Стар - да осигуряваме достъп до технологиите от бъдещето и да популяризираме продукти от най-висок клас, в които е вложена цялата инженерна мощ на Mercedes-Benz", посочва Ролф-Юрген Заерле, главен изпълнителен директор на Силвър Стар в прессъобщението.

Въпреки кризата и силния удар върху автомобилната промишленост през миналата година, от компанията отчитат ръст на продажбите в България. Докато премиум сегментът се свива като цяло с 16% по данни на КАТ, Силвър Стар е отчел ръст от 2%.

"Най-търсени остават високопроходимите модели, като 23% от всички покупки са на GLE, a 15% се дължат на GLS", изтъкват те в прессъобщението. "Отчитаме и ръст от 25% при продажбите на употребявани автомобили в сравнение с предходната 2019. Средната възраст на закупените превозни средства е 3 години, а като най-популярен модел се откроява E-класата."