Десетки хиляди жители на Москва се насочиха към споделянето на автомобили, за да се борят с нарастващите разходи за паркиране и с намаляващия брой паркоместа. Тази тенденция превърна руската столица в един от най-бързо развиващите се пазари за такива схеми в света.

Властите в 12.5-милионния град намалиха броя на паркоместата, за да насърчат жителите да ходят пеша, като в същото време увеличават таксите за паркиране, за да наберат приходи и да облекчат трафика в един от най-претоварените градове в света.

В резултата на това броят на споделените пътувания с автомобили достига най-малко 30 000 души на ден или 9.1 млн. между януари и септември тази година, според градските власти.

Според JP Morgan броят на ежедневните споделени пътувания с кола е 60 000 през тази есен. Това е голямо увеличение - през 2016 г. има само 45 000 споделени пътувания с автомобил през цялата година.

Роман Тулнов е един от последните, които възприемат тази практика. Той продава своето Audi A5, след като пресмята, че ще му излиза с 50 долара по-евтино на месец да взема такси до работа и да се връща у дома, отколкото да шофира в двете посоки. Споделянето на автомобил му излиза със 100 долара по-евтино на месец.

Той базира изчисленията си върху застраховката на автомобила, разходите за бензин, цената на поддръжката на гаража и разходите за смяна на гумите през зимата и пролетта, и то без да включва цената на паркинга, който може да струва повече от 20 долара за пълен работен ден в центъра на града.

"Няма кола, няма проблем", отбелязва Тулнов.

"Няма нужда да се притеснявам, когато запазвам час за смяна на гумите, или дали ще го направя преди първия снеговалеж, няма нужда да се притеснявам къде ще паркирам. Миналата година някакви хора надраскаха колата ми с ключ. Защо ми е нужно това главоболие?", посочва той.

Пазарът за споделяне на автомобили в Москва е един от най-развитите сред големите световни градове по брой на автомобилите и спрямо броя им на глава от населението, според проучване на JP Morgan, цитирано от Reuters.

През миналата година се пада средно по един споделен автомобил на всеки 5000 жители на руската столица, докато американската столица Вашингтон е лидер по този показател със средно по една споделена кола на всеки 692 души, посочват от банката.

Сега обаче се пада средно по една кола на 1082 жители в Москва, а градските власти прогнозират, че тази цифра ще спадне до една кола на 500 жители през следващите няколко години.

В Русия работят 15 компании за споделяне на автомобили, като Delimobil, Yandex.Drive, BelkaCar и YouDrive.

Притежаването на кола все още се смята от много руснаци за символ на статута и успеха, наследство от съветската епоха. Но увеличената популярност на споделянето на автомобили означава, че някои руснаци, особено в големите градове, имат по-малко желание да притежават собствен автомобил.

Според проучване на Goldman Sachs бумът за споделяне на автомобили не се очаква да подкопае продажбите на нови автомобили, защото експлоатационният живот на споделените автомобили е 3.5 пъти по-кратък от този на частните.