През първите шест месеца на 2022 г. в Русия са откраднати 430 автомобила, застраховани по "Каско ". Това е с 303 автомобила по-малко, отколкото през същия период на 2021 г. Тзи информация беше предоставена на Autonews.ru от Руския съюз на автомобилните застрахователи (РСА).

Най-крадените марки леки коли в Руската федереация са корейските автомобили Hyundai и Киа, както, разбира се, и родната Лада.

Застрахователите посочиха и най-крадените модели в страната:

  • Hyundai Santa Fe;
  • Киа Соренто;
  • Lada Granta.

"Има и единични кражби на скъпи автомобили, каза Сергей Ефремов, вицепрезидент на Всеруския съюз на автомобилните застрахователи. Крадат не самолеки коли, но и камиони, като при тях сред застрахованите КамАЗ държи лидерството . Трябва да се отбележи, че статистиката на КАТ за откраднатите автомобили в страната може да се различава, тъй като делът на застрахованите превозни средства с "Каско " не надвишава 15%".

От държавното дружество Росгосстрах каза, че компанията е отчела четирикратно увеличение на исканията за пълно застраховане на китайски автомобили . От своя страна ВСК изчисли, че търсенето на застраховка само за една марка Haval Casco е нараснало десетократно. В същото време PCA съобщи, че през 2022 г. все още не е регистриран нито един случай на кражба на китайски марки, застраховани по "Каско".

Статистика за Autonews.ru разкриха и от застрахователна компания "Съгласие". Оттам съобщиха, че броят на кражбите на автомобили, застраховани по "Каско", е намалял с 34% през първото полугодие.

Най-крадени са следните марки и модели: Hyundai - Santa Fe и Tucson;Kia - Sorento и Sportage иToyota - Camry и Land Cruiser Prado. Също така сред откраднатите автомобили, макар и по-рядко, има BMW 730, BMW M5, Nissan Almera, Mazda CX-5, Audi A6", допълва директорът на отдела за поемане и управление на продукти в застрахователна компания "Съгласие".

За първите шест месеца Ингосстрах изплати обезщетение за повече от 100 откраднати коли. 41% от общия брой отчетени отнемания в компанията се падат на марката Hyundai. В групата на лидерите по крадени коли са още Kia (19%) и Toyota/Lexus (по 6%).

"От корейските модели най-крадени бяха Hyundai - Santa Fe и Tucson, както и Kia Sorento и Kia Sorento Prime", казаха от компанията.

Така от Росгосстрах оформят цялостната картина: корейските и японските автомобили са лидери сред кражбите в компанията: Hyundai (27,5% от кражбите, регистрирани от застрахователя), Kia (15%), Toyota (10%), Mazda (7,5%).

От ВСК потвържадават горната информация. Те съобщават, че 45% от регистрираните от тях отвличания са били модели на Hyundai: около 65% от тях са били модели на Santa Fe и 22% са били Tucson. Други 20% в статистиката са заети от автомобилите Kia, 15% от Toyota.

Кражбата стана по-трудна заради Ковид

Тенденцията, показваща намаляване на броя на кражбите, се свързва от застрахователите с ограниченията за преминаване на границите със съседните държави, които са в сила от времето на пандемията. Освен това нестабилната политическа ситуация в страните от бившия СССР намалява интереса към крадените автомобили.

"През последните две години ситуацията с кражбите беше значително повлияна от ограниченията за преминаване на границите, наложени поради пандемията от коронавирус - преди това голяма част от откраднатите коли отиваха в съседни държави. Сега тези ограничения се премахват, което, заедно с вече споменатия недостиг на резервни части, увеличава риска от кражба в почти всички категории превозни средства", предупреди Росгосстрах.

Как и откъде се крадат?

Както казаха застрахователите, повечето автомобили са откраднати от паркинги в близост до дома, както и от други градски паркинги: близо до хотели, търговски центрове и др.

Много кражби се извършват чрез кражба на ключовете за колата от шофьора. В тази ситуация се препоръчва използването на "тайни" при стартиране на автомобила, което ще изисква от похитителите да отделят повече време за манипулации.

Росгосстрах отбеляза, че най-често застрахованите от тях автомобили се крадат в Санкт Петербург. Според компанията 33% от колите са откраднати в Северната столица. Москва и Московска област, които следват, заедно дават само 30%. Също така в топ 5 на регионите с висока активност на похитители през януари-юни 2022 г. бяха Челябинска и Ленинградска области, както и Пермската територия.

Всяка кола може да бъде открадната и никаква аларма няма да помогне, ако е кражба с взлом", уверени са от РСА - В този случай задачата на сигнализирането е да увеличи времето за отвличане. Най-ефективните методи са инсталирането на сложни системи за защита, както електронни, така и механични устройства.

Според застрахователите добрата алармена система и друго допълнително оборудване могат да предпазят от неумели натрапници, които се опитват да отворят колата с ръчни методи. "Такива мерки обаче не могат да гарантират безопасността на автомобила при действията на опитни похитители. Въпреки това инсталирането на система против кражба ще спести от 40 до 90% от цената на каско застраховка.

Влизането без ключ е слабото място

Често дори най-модерните автомобили имат много слаба постоянна защита, каза пред Autonews.ru Алексей Курчанов, един от основателите на Ugona.Net. Особено засегнати са собствениците на автомобили с безключов достъп.

Такива системи могат да се представят за клонинг на оргинален ключ: похитителите просто натискат бутон на устройството и четат сигнала от безключовото устройство. Тази схема работи особено добре за корейски автомобили, включително Hyundai Santa Fe и Hyundai Tucson. Тези автомобили са оборудвани с безключов достъп и затова лесно се крадат ", обяснява експерт популярността на корейските марки сред крадците на автомобили.